Stort sjödrama utanför Simrishamn

Simrishamn Artikeln publicerades
Foto:Tom Wall

Under söndagskvällen föll en rysk besättningsman i 50-årsåldern överbord från ett finskt lastfartyg när den passerade norr om Bornholm, 35 kilometer öster om Simrishamn.

Fartyget larmade sjö- och flygräddningscentralen 20.51 på söndagskvällen. Fartyget, som är cirka 90 meter långt, vände efter larmet om.

En helikopter skickades från Ronneby och även dansk sjöräddning larmades då det rör sig om danskt ansvarsområde. En helikopter från Danmark skickades därför också till platsen. Även räddningsbåtar skickades till platsen.

Under tiden fick besättningen syn på mannen som ramlat överbord och en finsk besättningsman fick på sig en livräddningsdräkt och hoppade efter, ner i vattnet, men fick problem och bröt själv flera revben, berättar Cecilia Wegnelius, räddningsledare på sjö- och flygräddningscentralen. Besättningsmannen fick dock tag på mannen som ramlat överbord.

När helikoptern anlände till fartyget 21.35 hade besättningsmännen kunnat tas ombord på lastfartyget.

Besättningsmännen kunde räddas av helikoptern som kom till platsen 21.35 och fördes därefter till sjukhuset i Karlskrona.

Den ryske besättningsmannen var kraftigt nedkyld och medvetslös när han räddades ur vattnet.

Strax efter midnatt meddelade Blekingesjukhuset att skadeläget för den man som föll överbord bedöms som allvarligt.

På måndagsförmiddagen kunde landstinget i Blekinge inte lämna ut några uppgifter kring skadeläget. Ingen av männen ska dock längre vistas på akutavdelning.