Här är superäpplet som ska lyfta Österlen på vintern

Simrishamn Artikeln publicerades
Agneta Barr vill se ett "supermagnumstort" äpple i halm på torget, så att Simrishamn kan leva upp även under vinterhalvåret.
Foto:Agneta Barr
Agneta Barr vill se ett "supermagnumstort" äpple i halm på torget, så att Simrishamn kan leva upp även under vinterhalvåret.

Simrishamn och Österlen förtjänar att leva på vintern också. Det tycker Agneta Barr, som skickat in ett medborgarförslag om ett "supermagnumstort" halmäpple på torget.

Gävle har sin stora julbock, men Simrishamn har ingenting som lockar besökare under vinterhalvåret. Det konstaterar Simrishamnsbon Agneta Barr i sitt medborgarförslag.

– Här gläder man sig mycket åt det underbara sommarhalvåret, men sen är det som att man fäller ner ett lock och nöjer sig med att gå i ide, säger Agneta Barr.

– Det är fel, här finns stora pengar att tjäna och vi kan dra hit folk även på vintern.

Agneta Barr tror att ett "supermagnumstort" äpple i halm, som placeras på torget, skulle kunna vara den rätta medicinen mot vintersjukan i sommarstaden.

– Vi bor ju i äppelriket, varför gör vi inte någonting av det så att folk vänder blickarna mot Simrishamn? undrar hon.

Agneta Barr föreslår att vinteräpplet kommer på plats inför Mårtenshelgen och att det står kvar fram till jul. Men idéerna sträcker sig längre än så.

– Souvenirsidan kan bli enorm. Man kan mycket väl ha vykort med äpplet och göra roliga mössor och vantar, säger Agneta Barr.

Just storleken på äpplet är viktig, menar hon.

– Det får göras så stort att det syns, det ska inte vara någon liten skrabba i halvfeg storlek.

Skulle du själv vilja utforma äpplet?

– Det får nog någon annan göra, för det blir ju jättestort. Sen får det vara förankrat så att det inte börjar rulla, det blåser ju som attan på vintern, säger Agneta Barr.

Medborgarförslag behandlas i fullmäktige, därifrån skickas de oftast vidare till berörd nämnd. Hur Agneta Barrs förslag om ett jätteäpple i halm tas emot av politikerna återstår att se.

– Jag hoppas att de nappar på det och jag tror att det finns en framtid för oss om vi bara är kreativa.