Annons

Surdeg med bagarglädje

Surdeg, tålamod och mycket omtanke tycks vara hemligheten bakom familjen Hargnes framgångsrika limpor. Ett vinnande recept som lett till att KIN bageri utsetts till Skånes bästa.
Simrishamn • Publicerad 12 december 2011
Foto: 
Foto: 

– Man öppnar ett bageri mitt ute i ingenstans – och så hittar folk ändå hit! Vi blev helt chockade, kommenterar Eva Hargne utnämningen innan hon skyndar ut i köket för att ta ut en plåt ur ugnen.

På hyllorna i den kombinerade butiken och kaféet ligger de ekologiska surdegslimporna på rad, smaksatta med allt från nyponmjöl till aprikoser. Säsongen till ära finns här även ett nykomponerat vörtbröd.

Annons

Efter bara fyra års verksamhet i det gamla bränneriet i Östra Vemmerlöv har KIN bageri utsetts till årets bästa av tidningen Magasinet Skåne. ”Kin” betyder släktskap på engelska och bageriet är en verklig familjeangelägenhet. Eva driver det tillsammans maken Leif Andersson och döttrarna Jenny och Ella. Dessutom hjälper Evas mamma och syster till vid behov.

Bakandet har alltid varit en naturlig del av familjens vardag.

– Jag bakade varje dag när barnen var små och sen började jag baka åt vänner och bekanta, säger Eva som tagit en paus och slagit sig ner vid ett av kaféborden.

– Och det skulle alltid vara rågmjöl i kanelbullarna, för att det skulle vara nyttigt. Jag njöt när jag fick svampig sirapslimpa hos mina kompisar, säger Jenny och ger sin mamma en vänlig klapp på axeln.

Det var dock först när Evas bror, som är kock, drog med henne på en helgkurs om surdeg som tanken på ett bageri slog rot. Men liksom de låter surdegsbrödet ta den tid det behöver för att jäsa har de låtit bageriet växa i sin egen takt.

– Då kan man vara lugnare och behöver inte dra på alla växlar med en gång. Därför har vi inte tagit några lån utan försökt använda det vi har och återvinna, förklarar Jenny.

Bakformarna köpte de på loppis, ena degblandaren fick de av pizzabagare som ville byta upp sig till en större. På blocket hittade de ena ugnen.

– Den andra hittade jag faktiskt på Storgatan i Simrishamn, på ett släp på väg till skroten, berättar Eva.

Sina egna produkter återvinner de också – så förvandlas till exempel osålda kanelbullar till läckra skorpor. För Jenny har bageriet dessutom inneburit en helomvändning rent yrkesmässigt.

– Jag jobbade som reklamfotograf tidigare men såg inte nyttan av det jag gjorde. Bröd behöver folk, det känns meningsfullt att göra.

Annons

På sommaren är det en ständig ström av besökare men även så här års hittar kunder hit. Som Anne-Marie Gilsträng, som kört från Rörum för att handla bröd och en saffransbulle, som hon ska avnjuta till förmiddagskaffet när hon kommer hem igen.

– Allt är gott här, avgör hon, innan hon ger sig ut i blåsten igen.

Snart är det dags för den årliga stängningen, även om de funderar på att inte hålla stängt lika länge som de gjort tidigare vintrar.

_– Fast lite semester måste vi ha, slår Jenny fast.

Men vad händer då med deras trogna surdeg, som tjänar dem sedan fyra år tillbaka? Inga problem, försäkrar Jenny.

– När vi åker på semester lämnar vi in den hos mormor, som matar den några gånger i veckan!

Har man utsetts till Skånes bästa bageri är det värt en kram! Mamma Eva Hargne tillsammans med dottern Jenny. foto: mark hanlon

Anne-Marie Gilsträng har kört från Rörum för att handla bröd och en saffransbulle.

Rebecka Sjöberg
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons