Tacka sargades svårt

Simrishamn Artikeln publicerades

En tacka sargades så svårt att ägaren tvingades avliva djuret. Fårägaren misstänker att en hund har slagit till. Fåret hade ett stort, djupt, sår i bakdelen runt analöppningen.

- Tackan levde fortfarande när vi hittade henne, berättar fårägaren. Djuret som attackerade tackan hade bitit upp ett sår stort som en handflata in till benet.

Fårägaren berättar att det hördes ett gläfsande på tisdagsmorgonen. Men eftersom det ofta bedrivs jakt intill tänkte hon inte mer på det utan gick in och drack kaffe.

När man sedan gick ut för att titta till fåren hittades blodiga ulltussar överallt i hagen.

- Tackan har jagats runt i hagen och ullen hade ryckts av när hon huggits. Man blir både arg och ledsen.

Att döma av hur marken sparkats upp i delar av hagen hade det varit en utdragen kamp mellan fåret och dess angripare. Övriga tre får i hagen var orörda.

- När vi hittade henne låg hon på marken och hade sparkat upp jorden bredvid sig. Hon var på sluttampen och hade nog plågats.

Fårägaren försökte sedan förgäves hitta några spår i hagen efter det angripande djuret. Hon tror att det är en hund som har sargat tackan eftersom det förekommer lösa hundar i bygden.

Händelsen är polisanmäld och polisen rubricerar det som brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter.

Länsstyrelsens rovdjursinspektör Bertil Nilsson har tagit del av bilder på tackan men vill inte uttala sig om det är en hund eller rentav en varg som varit framme.

- Det går inte att säga säkert utifrån en bild. Man måste undersöka djuret och flå av skinnet eftersom det döljer eventuella bett i hals eller rygg.

Han är dock intresserad av vilket djur det är som angripet tackan och länsstyrelsen kommer därför att kontakta djurägaren för att få undersöka fåret närmare.

När det gäller varg finns det för närvarande inga indikationer på att gråben skulle finnas i södra Skåne.

- Det senaste säkra fyndet är från norra Skåne i mitten av oktober, berättar Bertil Nilsson.