Bevattningsförbud i hela kommunen – igen: ”Förbereder oss inför Kiviks marknad”

Simrishamn Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den långvariga torkan och de många turisterna på Österlen gör att Simrishamns kommun ännu en gång inför bevattningsförbud i hela kommunen. Förbudet gäller från och med i morgon, torsdag.

– Vi förbereder oss inför anstormningen under Kiviks marknad. Turistsäsongen har dragit igång på allvar och vi vet att det lär bli vattenbrist, säger va-chef Johan Persson.

Redan i början av juni införde Simrishamns kommun bevattningsförbud, efter en lång tid med värme och utan regn. VA-enheten märkte att konsumtionen av vatten ökade och beslutade därför om bevattningsförbud. Åtgärden hjälpte. Förbudet hävdes och två veckor senare var det fritt fram med vattenslangen igen.

– Om man låter ett förbud ligga hela sommaren förlorar det effekt. Många av de sommarboende hade inte kommit ner vid förra bevattningsförbundet. Nu är många på plats och vi når fler när vi nu inför ett nytt förbud, säger Johan Persson.

Det gäller alltså ännu en gång vara sparsam med det kommunala dricksvattnet, som främst ska användas till mat, dryck och hygien. Från och med torsdagen gäller bevattningsförbud för alla VA-abonnenter som har kommunalt vatten.

”Genom att vara sparsam med dricksvattnet kan alla hjälpas åt så att vattnet räcker till äldreboenden, näringsliv och vardagslivet hemma även om vi får en torr sommar”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Bevattningsförbud

Detta gäller

• Dricksvattnet ska främst användas till mat, dryck och hygien. Ha gärna en bringar i kylen istället för att spola för att få kallt vatten.

Du får inte bevattna varken nyplanterad eller befintlig växtlighet, annat än med vattenkanna. Det gäller för enskilda bostäder, flerfamiljsbostäder, offentliga och privata verksamheter.

• Du får inte fylla pooler eller badtunnor.

• Du får inte bevattna fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande.

• Du får inte tvätta bilen annat än i bilvårdsanläggningar. Du bör välja en som renar och återanvänder tvättvattnet.

• Du får inte använda dricksvatten till att tvätta fasader, altaner och staket eller liknande. Det gäller oavsett om det är du som fastighetsägare eller en inhyrd entreprenör som utför arbetet.

• Diska och tvätta med fulla maskiner.

• Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.

• Duscha kortare.

Visa mer...