Trappan blev en livsfarlig lekplats

Simrishamn
Foto:

Kivik arts Himlatrappa har blivit en livsfarlig lekplats för traktens unga. Flera gånger har ungdomar klättrat upp i den 18 meter höga trappan som saknar räcke och är mycket smal. Nu har Kivik art polisanmälts.

Artikeln publicerades 22 maj 2013.

En upprörd Kiviksbo ringde tidigt på tisdagsmorgonen och berättade att en människa eller något liknande hängde och dinglade i trappan. Pappfiguren, som var i naturlig storlek, hade troligen hängts upp av några ungdomar. En närboende har gjort en anmälan eftersom det är förenat med livsfara att klättra upp i den höga trappan. Under trappan finns betongfundament och klippor.

– Vi rubricerar det som framkallande av fara för annan, säger stationschef Claes Ekman vid polisen i Simrishamn. Enligt anmälaren har flera unga tagit sig upp i trappan.

Vid YA:s besök finns ingen varningskylt eller något som talar om att trappan inte får beträdas.

En tre meter lång plåt fastsatt med fyra tvingar täcker de nedersta trappstegen. Tydliga fotavtryck visar att någon klättrat på trappan vid sidan av plåten.

– Situationen var akut och vi ringde till polisen och hörde oss för vad som egentligen gäller, förklarar grannen som anmält den farliga miljön vid trappan. Det är ingen konst för unga att klättra upp. Plåten hindrar ingen.

Grannarna är rädda att ryktet om trappan sprids vidare till fler ungdomar som med livet som insats klättrar uppför Himlatrappan.

– Det är lätt att de triggar varandra till ännu fler dumheter, saker sprids blixtsnabbt på nätet i dag bland unga.

Intrång

Projektledaren för Kivik art, Sune Nordgren, beklagar att trappan inte var ordentligt säkrad och stängd. Men tycker också att det är intrång på privat mark.

– Vi ser allvarligt på saken förstås och är glada över att ingen unge har trillat ner från trappan.

Han ser det som hänt som pojkstreck, även den upphängda pappfiguren. Och tilläger att det vore förskräckligt om någon kritiker klättrade upp med risk för sitt liv.

– Vi ser inte den upphängda figuren som något uttryck för en folkopinion. Bara ett pojkstreck.

Pappfiguren plockades ner under tisdagen. Först tänkte man hyra in en kranbil men det blev för dyrt och ingen inom Kivik art kunde klättra upp heller.

– Vi fick till slut tag på en man som är van att klättra, säger Sune Nordgren.

Nu har man också vidtagit flera åtgärder som ska hindra folk från att ta sig upp i trappan. En varningsskylt har satts på plats och en stor gallergrind har monterats en bit upp på trappan. Grinden sticker ut på sidorna av trappan för att stoppa klättrare,

– Nu har vi vidtagit de åtgärder som är rimliga. Det ska vara näst intill omöjligt att ta sig upp nu.

Byggarbetsplats

Sune Nordgren tycker det inträffade är olyckligt och förklaras av att man är mitt emellan en byggarbetsplats och en offentlig invigning av Himlatrappan.

– Vi hade inte hunnit få allt på plats.

Himlatrappan är Kiviks art senaste konstverk i skulpturparken på Lilla Stenshuvud. Trappan restes förra veckan och kommer att invigas den 16 juni.

– Då är alla välkomna, säger Sune Nordgren.

Till skillnad från det omdebatterade utsiktstornet intill behövs inget bygglov för trappan. Den omfattas inte heller av landskapsbildskyddet trots att den sticker ut och syns på långt håll.

– Trappan påverkar landskapsbilden men är undantagen från skyddet, förklarar Andrea Nowag på länsstyrelsen. Landskapsbildsskyddet som är från 1974 omfattar främst byggnader och ledningsdragningar.

Länsstyrelsen håller dock på att undersöka ärendet närmare och myndighetens miljöjurist är inkopplad.