Två års fängelse för Borrbyrånare

Borrby Artikeln publicerades
Foto:Mattias Lundvall

Mannen som stått åtalad för knivrånet mot Klockareboden i Borrby döms till fängelse i två år för rån.

Den anställde som höggs i huvudet får 31 000 kronor i skadestånd.

Den 21-årige mannen greps under en stor polisinsats efter knivrånet mot Klockareboden i april. Han har suttit frihetsberövad sedan dess och under måndagen meddelades domen av Ystads tingsrätt.

21-åringen har i huvudsak erkänt brottet. Däremot menar han att han inte hade för avsikt att skada den anställde som fick ta emot knivhugg i huvudet.

Enligt rånaren uppkom skadan i samband med att han knuffade den anställde. Tingsrätten menar dock att rånaren haft all anledning att räkna med att offret skulle bli huggenom han hade kniven i handen när knuffen utdelades. Därmed kan den dömde inte undgå ansvar, skriver man i domen.

Brottsrubriceringen i åtalet var grovt rån men mannen döms för rån av normalgraden. Anledningen till detta är dels att rånet inte föregåtts av någon närmre planering – utan snarare var en impulshandling – och dels att rätten inte håller med åklagaren om att rånaren har visat synnerlig råhet genom sina handlingar.

Den butiksanställde som höggs i huvudet får ett skadestånd på 31 000 kronor. Den dömde ska också betala skadestånd på 460 kronor till butiken.

Rånaren är sedan tidigare dömd för bland annat stöld- och narkotikabrott. Påföljden blir två år i fängelse och han kommer att sitta fortsatt häktad tills domen träder i kraft.