Två kockar för en dag
Klockan är strax efter sex på lördagkvällen när YA tittar in. I köket förbereder kvällens kockar menyn och tittar sammanbitet på klockan. Allt måste klaffa.
– Vi gör det bara för att det är kul. Det här är en extremt rolig idé som jag är säker på att många kommer att ta efter. Själv är jag nyfiken på hur det är att laga mat under stress, säger Frank Eberhardt som till vardags kör sjukresor. Kvällens kollega driver Ylleboden i byn.
Mat brukar de bara laga hemmavid.
Gästernas idé
Familjärs nya giv är gästernas egen idé.
– Det är flera som frågat om de inte kunde få prova att laga mat i ett restaurangkök, berättar Helene Malmgren som i snart två år drivit Familjär tillsammans med dottern Jenny Malmgren.
Tjejerna i kiosken nappade på idén och lät två av de mest ivriga komponera en meny som de i lördags fick kocka till kvällens middagsgäster. Laxterrin med löjrom till förrätt, kycklingrulle med dragonsås och potatisotto till varmrätt och en avslutande tarte tatin med glass.
– Vi har provlagat, annars hade man inte vågat stå här och chansa med 17 gäster, säger Frank Eberhardt.
Att anmäla sig till det riktiga tv-programmet är dock ingenting som kvällens kockar funderar på.
– I så fall får Bygglov komma hem till mig först, skrattar Jan Persson.
Året om
När det är dags för nästa Halv åtta på Familjär är det gästerna som bestämmer.
– Vi kör på så länge folk nappar. Det viktigaste för oss är att byborna. Vi har evenemangskvällar med trubadurer och öppet alla årets dagar. Vi drar inte ner på öppettiderna när sommargästerna åker hem, säger Helene Malmgren.
Familjär är både kiosk, gatukök och restaurang med fullständiga rättigheter. Förutom mor och dotter Malmgren jobbar tre anställda här. Bokförningen sköter morfar och trädgården mormor. Ett riktigt familjeföretag.