Annons

Två kockar för en dag

I lördags begicks en premiär i Hammenhög med byborna Jan Persson och Frank Eberhardt i huvudrollerna. Helene och Jenny Malmgren som brukar ha kommandot över grytorna på restaurang Familjär lät gästerna stå för menyn. Nu hoppas mor och dotter att fler vill vara värdar för Hammenhögs eget Halv åtta hos mig.
Simrishamn • Publicerad 22 april 2013
Helene Malmgren serverar gästarna vid premiären för Halv åtta på Familjär.
Helene Malmgren serverar gästarna vid premiären för Halv åtta på Familjär.Foto: Bass Nilsson
En laxterrin med löjrom och dill- och gräslökscreme. Jenny och Helene Malmgren driver tillsammans Familjär som är restaurang, gatukök och kiosk på samma gång.
En laxterrin med löjrom och dill- och gräslökscreme. Jenny och Helene Malmgren driver tillsammans Familjär som är restaurang, gatukök och kiosk på samma gång.Foto: 
Foto: 
Foto: 

Klockan är strax efter sex på lördagkvällen när YA tittar in. I köket förbereder kvällens kockar menyn och tittar sammanbitet på klockan. Allt måste klaffa.

– Vi gör det bara för att det är kul. Det här är en extremt rolig idé som jag är säker på att många kommer att ta efter. Själv är jag nyfiken på hur det är att laga mat under stress, säger Frank Eberhardt som till vardags kör sjukresor. Kvällens kollega driver Ylleboden i byn.

Annons

Mat brukar de bara laga hemmavid.

Gästernas idé

Familjärs nya giv är gästernas egen idé.

– Det är flera som frågat om de inte kunde få prova att laga mat i ett restaurangkök, berättar Helene Malmgren som i snart två år drivit Familjär tillsammans med dottern Jenny Malmgren.

Tjejerna i kiosken nappade på idén och lät två av de mest ivriga komponera en meny som de i lördags fick kocka till kvällens middagsgäster. Laxterrin med löjrom till förrätt, kycklingrulle med dragonsås och potatisotto till varmrätt och en avslutande tarte tatin med glass.

– Vi har provlagat, annars hade man inte vågat stå här och chansa med 17 gäster, säger Frank Eberhardt.

Att anmäla sig till det riktiga tv-programmet är dock ingenting som kvällens kockar funderar på.

– I så fall får Bygglov komma hem till mig först, skrattar Jan Persson.

Året om

När det är dags för nästa Halv åtta på Familjär är det gästerna som bestämmer.

Annons

– Vi kör på så länge folk nappar. Det viktigaste för oss är att byborna. Vi har evenemangskvällar med trubadurer och öppet alla årets dagar. Vi drar inte ner på öppettiderna när sommargästerna åker hem, säger Helene Malmgren.

Familjär är både kiosk, gatukök och restaurang med fullständiga rättigheter. Förutom mor och dotter Malmgren jobbar tre anställda här. Bokförningen sköter morfar och trädgården mormor. Ett riktigt familjeföretag.

INTERNAL INTERNAL
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons