Unga fixar loppis för Barncancerfonden

Simrishamn Artikeln publicerades

Få upp människors ögon och visa de drabbade att någon bryr sig. Det är syftet med loppisen som Sofia Persson och hennes kompis Josephine Björö planerar till stöd för Barncancerfonden.

Kassar med böcker, filmer och en och annan leksak har börjat hopas på andra våningen hemma hos Sofia, efter bara en veckas insamlande.

– Ska jag vara ärlig trodde jag inte att vi skulle få in så mycket saker, säger hon nöjt.

Sofia Persson från Tågarp går sista året på medieprogrammet på Sydskånska gymnasiet i Ystad. När det var dags att bestämma sig för ett projektarbete funderade hon och kompisen Josephine Björö, som bor i Oxie utanför Malmö, hur de skulle kunna förena nytta med nöje.

Besöka sjuka

En äldre skolkamrat samlade förra året in saker och körde ner till Kosovo med dem och flickorna ville göra något liknande, fast på hemmaplan. Till slut föll valet på en loppis till förmån för Barncancerfonden.

– De behöver uppmärksamhet, konstaterar Sofia.

Projektarbete

Eftersom det handlar om ett projektarbete på medie- programmet kommer flickorna att dokumentera sitt arbete. Dels genom en filmdokumentär, dels genom ett fotokollage. De har också tänkt kontakta Barncancerfonden och försöka besöka en sjukhusavdelning för cancersjuka barn, ”så att vi verkligen sätter oss in i det”, kommenterar Sofia.

För att få människor att börja rota i sina gömmor har de skapat ett evenemang på Facebook och det har redan blivit ringar på vattnet.

– Folk ringer och sms:ar lite då och då. Och en okänd man ringde oss och sa att han hade fyra kassar med filmer som vi kunde hämta. Det känns skönt när människor verkligen öppnar ögonen och att även okända delar med sig.

Lagret växer

En del personer har även skänkt pengar till deras insamling.

Medan lopppislagret växer hemma hos Sofia växer ett annat hemma hos Josephine. De hoppas därför kunna delta i flera loppisar med början mot slutet av månaden. Planerna är att sätta upp loppisstånd i både Simrishamn, Ystad, Malmö och Lund.

– Budskapet vi vill ha fram till de cancerdrabbade är att det finns människor som bryr sig.