Upplev hembygdens kultur

Simrishamn Artikeln publicerades

14 museer och föreningar i kommunen har slagit sig samman och arrangerar den kulturhistorisk veckan "Runt o Glo". Och redan har stort intresse visats från Svenska Hembygdsförbundet.

Nio dagar i rad inbjuds till aktiviteter med start den 5 juli – allt med tanke på att rikta ljuset på de små museerna. Och satsningen med Glovecka och Glopass kan komma att bli en vida känd modell.

Det är inte helt lätt för de små museerna och föreningarna att nå ut publikt trots att det finns så mycket av kunskap och underhållning att bjuda på.

När representanter från alla föreningarna nu strålat samman har de lyckats få till ett riktigt imponerande program.

Att märkas i det spekulativa utbud som finns så här års på Österlen är inte helt enkelt för föreningar som mera vänder sig till människors kontemplativa sidor.

– Det finns så många goda ideella krafter ute i byarna, människor som har mycket att berätta. Det finns också ett stort intresse och en nyfikenhet, inte minst bland de fritidsboende, för att få veta mer om vad som hänt i bygden historiskt, säger Lena Alebo. Tillsammans med Gunilla Janlert har hon engagerat sig i det nya nätverket och medverkat till att man fått 100 000 kronor i bidrag för att genomföra Runt o Glo.

På programmet står allt från gamla tiders skördande av hö som torkas på hässjor, det hela utspelar sig vid Lantbruksmuseet i Hammenhög, till en i högsta grad färsk skulpturutställning på Gislövs Smidesmuseum med verk av Ragna Weegar Tunander.

Spännande och roligt lär det bli på Lorentzlunds dansbana i Baskemölla där det kallas till 40-talsdans med allsång och kåserier. "Häggarna" spelar upp och det blir allehanda nöjen a la dazumal, som pilkastning, karuseller och chokladhjul. Det bjuds också på två världspremiärer. Den första råder det en hel del frågetecken kring, men förmodligen lär det bli något väldigt nyskapande eftersom det är Amit Zen som regisserat. Namnet på detta fältframträdande är Vit som snö.

Något så unikt som en folklig svensk mässa i allsångsform är den andra världspremiären som Holger Bak har skapat. Den framförs som avslutning på Runt o Gloveckan i Tommarps kyrka den 13 juli.

De föreningar som deltar är:

Baskemölla Hembygdsförening, Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, Gislövs Smidesmuseum & Byagille, Garverimuseet, Glimmingehus, Sjöfartsmuseet Hoppet, Lantbruksmuseum och byalag i Hammenhög, Museum & Arkiv i Kivik, Partrederiet Klara Marie, Skillinge Sjöfartsmuseum, Tumathorps hembygdskrets och Österlens museum.