Utredare får rycka ut och gripa tjuvar – frustrerade poliser kräver resurser

Simrishamn Artikeln publicerades

När polisens patruller är mil från Simrishamn rycker utredarna ut och haffar tjuvar. Det har hänt mer än en gång, senast i går. Nu skriver de brev till polisledningen för att ännu en gång lyfta frågan om den ohållbara situationen.

När tjuvarna var i farten under onsdagen var det till utredaren Tommy Lundvall som de drabbade handlarna ringde. Det var liksom inte tid att sätta sig i en telefonkö till 11414 och på 112 har de mer än en gång fått beskedet att närmsta patrull är timmar bort.

– När handlarna ringde mig så ringde jag till ledningscentralen. Men närmaste bil var i Sjöbo, berättar Tommy Lundvall som tillsammans med kollegan Stefan Mårtensson utreder specialbrott och inte har någon yttre polistjänst.

”När folk som känner oss behöver hjälp, kan vi inte säga nej.”

Som vid flera tillfällen tidigare fick de båda poliserna lägga sina egentliga arbetsuppgifter till sidan och ge sig ut.

– Vi har ju varit i stan sedan urminnes tider och när folk som känner oss behöver hjälp, kan vi inte säga nej, resonerar Tommy Lundvall.

Eftersom handlarna skickat bild på tjuvarna, en man och en kvinna, och dessutom kunnat berätta att de gått mot stationen begav sig poliskollegerna dit.

– Paret satt inne på tågstationen. Vi förklarade situationen för dem placerade dem i tjänstebilen utanför.

Polispatrullen var samtidigt på väg mot stan.

– Vi körde för att möta patrullen och när vi möttes i Gärsnäs lastade vi om.

När de gripna satt i rätt polisbil upptäckte dock Stefan Mårtensson att något låg kvar under sätet i bilen. Nämligen laddningsplattan från Audio Video som kvinnan försökt dumpa i polisbilen.

Paret fördes till polisstationen i Ystad och kvinnan har erkänt båda stölderna.

”Vi kan inte ha det så här längre.”

Historien fick ett gott slut, men frustrationen växer hos de båda poliserna.

– Vi håller på att skriva ett brev till vår regionchef. Vi kan inte ha det så här längre. Vi måste lyfta frågan om resurserna i Simrishamn. Vi får dagligen samtal från medborgare som behöver hjälp. Men vi har egentligen inte tid att rycka ut. Behovet av närvarande poliser är stort i Simrishamn. Något måste göras, säger Tommy Lundvall.

Under året har de två utredarna vid ett antal tillfällen ryckt ut och gripit sprittjuvar som Systembolagets personal följt efter. Vid ett annat tillfälle grep de båttjuvar som lagt till med sin stulna båt i Simrishamns småbåtshamn.