Utställning med en fläkt av riddare och medeltid

Simrishamn Artikeln publicerades

En stämning med närvaro av både forna riddare och spöken sprider sig i borgen på Glimmingehus. Det kommer från Riddarsalen som Ragna Weegar Tunander har befolkat med mobila skulpture

Att en konstnär har släppts lös förstår man av formerna och att hon dessutom är danskoreograf vittnar rörelserna som skapas av skulpturer av tusentals ringar av aluminiumtråd.

Utställningen kallar hon kort och gott för Konstprojekt och den specifikt skapad för just Riddarsalen där åtskilliga gästabud

– Inspirationen kommer i vart fall till en del av de brynjor som riddare bar på medeltiden. Men det är inte bara manlighet som finns i installationen utan lika mycket kvinnlighet.

Inför utställningen har Ragna Weegar Tunander lagt ner mycket tid, inte bara på kreativa ideer utan också rent hantverk:

– Jo det har varit väldigt mycket knåpande. Jag har själv gjort varenda ring. Faktum är att det har tagit mig mer än ett år att färdigställa det här.

Riddarsalen är liksom inbäddad i kedjor som påminner om borgens eget spöke Nådan och som inte bara formar klädesdräkter. Över eldstaden hänger en råtta – den saknar sina morrhår och ser rejält svedd ut!

– Råttan heter Selma eftersom Selma Lagerlöf skrev om råttorna på Glimmingehus. På den tiden hade man lite bryskare metoder för att bekämpa råttorna.

– De hängde dem levande över elden så att deras skrik skulle skrämma bort alla andra råttor, berättar Pontus Tunander som varit teknisk rådgivare i Konstprojektet.

Bland installationerna finns också en kopia av det svärd som slottets upphovsman och första invånare, Jens Holger Ulvstand, ska ha burit.

Hela april månad kan utställningen ses och vernissage är det onsdag den 1 april klockan 16-18. Ett kort program bjuder konstnärinnan på tillsammans med Mariam Andersén och det startar klockan 16.

Gäster uppmanas klä sig varmt!

Samtidigt som Konstprojektet får sin start öppnar Glimmingehus för säsongen.

Öppet är det alla dagar i april, mellan klockan 11 och 16 och utställningen varar hela månaden.