Våldsam biljakt – förare försökte köra på polisen

Gärsnäs Artikeln publicerades
Foto:TT

I 160 kilometer i timmen jagade polisen en personbil som kördes av en narkotikapåverkad man. När bilen stannade i Gärsnäs försökte föraren köra på polismännen tre gånger innan han greps.

Det var under en rutinpatrullering i Tomelilla som polisen fick syn på personbilen. Eftersom föraren är känd hos polisen, för att han tidigare kört bil drogpåverkad och utan körkort, försökte polisen förmå mannen att stanna bilen.

Mannen gasade istället på och körde mot Simrishamn. Polisen följde efter bilen som körde mycket fort. Stundtals var hastigheten 160 kilometer i timmen.

Enligt polisens händelserapport vinglade bilen och var nära att köra av vägen flera gånger. Under biljakten fattades beslut om att bilen skulle stoppas till varje pris. Bilen skulle prejas av vägen och polispatrullen fick tillstånd att använda spikmatta.

I Gärsnäs fortsatte den jagade bilen in i samhället i 100 kilometer i timmen. Plötsligt svängde bilen av vägen och hamnade i en återvändsgränd.

När bilen stannade hoppade poliserna ur sin bil för att gripa föraren. Poliserna fick dock söka skydd i polisbilen i stället, eftersom mannen lade i backen och styrde bilen rakt mot poliserna. Vid tre tillfällen ska mannen ha försökt backa på polismännen innan de kunde gripa honom.

Föraren, som är i 30-årsåldern, misstänks för försök till grov misshandel, rattfylleri eftersom han var drogpåverkad, vårdslöshet i trafik, narkotikabrott och grov olovlig körning.

Eftersom mannen stoppats vid flera tillfällen trots att han saknar körkort beslagtog polisen hans bil.

Även de två passagerare som åkte med i bilen fick följa med till polisstationen, misstänkta för narkotikabrott. Båda misstänktes vara drogpåverkade och en av dem hade narkotika på sig.