Annons

42 års kvarsittning utan muck i sikte

42 år i samma facknämnd. Christer Grankvist (S) är kommunens mest uthållige politiker. Och stolen i barn- och utbildningsnämnden känns fortfarande bekväm.
Simrishamn • Publicerad 31 juli 2018
Foto: Torun Bortz

Året var 1976. Det var valår och statsminister Olof Palme fick lämna posten till Thorbjörn Fälldin. I Simrishamn gränslade en ung Christer Grankvist sin moppe och for till sitt livs första politiska sammanträde.

– Olof Palme var min stora förebild. Det var tack vare honom som jag engagerade mig i politiken, säger Christer Grankvist.

Annons

Han blev myndig samma år som han hamnade på stolen han fortfarande sliter.

– Jag fick ofta höra att jag var så ung. Det får jag inte längre, skrattar han.

Foto: Torun Bortz

YA träffar honom på barn- och utbildningsförvaltningen, där han är mer hemmastadd än de flesta. Förutom en plats i kommunfullmäktige renderade valet 1976 honom en plats i dåvarande skolstyrelsen.

– När vice ordförande Staffan Nilsson lämnade sin plats tog jag den och sedan dess har jag varit antingen ordförande eller vice ordförande beroende på vem som haft makten. Och jag erkänner att det är mycket lättare att sitta i opposition än att ha makten.

Foto: Torun Bortz

Hans långa politiska gärning har gjort honom trygg i rollen.

– När man är 18 år är det svårt att göra sin röst hörd. Ju längre erfarenhet man skaffar sig desto fler lyssnar på vad man har att säga. Men det krävs en lång inskolning. Uthållighet.

Han menar att fördelarna är fler än nackdelarna med att sitta i samma nämnd länge.

– Det är en sak att ha åsikter i ett ämne och en annan att ha kunskap. Först när man skaffat sig kunskapen kan man se helheten och bli en klokare politiker. Jag känner mig fortfarande taggad inför varje sammanträde och jag brinner fortfarande för mitt uppdrag.

Risken att stagnera menar han är minimal i en nämnd som styr och ställer över unga människor.

– Det går inte att stagnera. Det är en föränderlig värld och man måste hänga med, säger Christer Grankvist och erkänner i samma andetag att han inte har något Facebook-konto.

Annons

– Det är en princip. Det är lättare att slå under bältet om debatten förs på nätet. Jag vill debattera i verkliga livet.

Foto: Torun Bortz

Under hela vårt samtal sprutar Christer Grankvist citat. Oftast kommer orden från Olof Palme, men lika gärna från andra.

– Man måste veta vart man ska, när man ska välja vilken väg man ska ta, säger han plötsligt, travesterande katten i Alice i Underlandet.

Han erkänner att citerandet är en grej för honom.

– Jag älskar att lära mig citat utantill och kan en hel del.

Foto: Torun Bortz

Genom åren har han tagit mången debatt med meningsmotståndare.

– Det är en balansgång att respektera andras åsikter och ändå få det som man vill. Det har varit höga ord, men man måste skilja på sak och person.

Att försvara sitt agerande inför väljarna kan ibland också vara svårt.

– I dag styr vi politiker med mål. Vi ska inte lägga oss detaljer. Samtidigt är det just detaljfrågorna allmänheten har synpunkter på. Det är ett dilemma att hantera.

Valet närmar sig men hur det än går hoppas Christer Grankvist att få sitta kvar i ”sin” nämnd.

Annons

– Jag har ingen avsikt att lägga mig i hängmattan än. Jag står till förfogande om partiet vill ha mig.

Foto: Torun Bortz
Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons