"Politiska partier ska inte styra kyrkan"

Simrishamn Artikeln publicerades
Förhandsröstningen pågår för fullt, även om söndag är den egentliga valdagen. 3 bilder
Foto:Torun Börtz
Förhandsröstningen pågår för fullt, även om söndag är den egentliga valdagen.

På söndag avgörs vilka förtroendevalda som ska bemanna kyrkofullmäktige de närmaste fyra åren.

I Simrishamn kan man välja på fyra listor, men Gärsnäs och Kivik har bara en vardera.

Alla de företroendevalda som YA pratat med inför söndagens kyrkoval poängterar sin vilja att hålla partipolitiken från de kyrkliga besluten.

– Politiska partier ska inte styra kyrkan. Det ska vara personer med kunskap och engagemang, slår Gertie Ågren fast.

Hon står själv som förstanamn på listan Borgerligt alternativ i Simrishamn - ett namn som visserligen klingar lite politiskt.

– Borgerligt betyder att vi står för borgerliga värderingar, men vi är inte bundna vid något parti, förklarar hon.

Borgerligt alternativ lyfter fram ett antal saker de vill satsa på.

– Gudstjänsten är kärnan i vår verksamhet och ska ske i samverkan mellan präster och lekmän. Annat vi tycker är viktigt är diakonin, barn- och ungdomsverksamheten, kyrkomusiken, pilgrimsverksamheten i Sankt Olof och satsningen på att göra Östra Nöbbelöv till en kulturkyrka, säger Gertie Ågren.

Miljön är också viktig, menar hon.

– Vi arbetar med att bli miljöcertifierade.

I Simrishamn ställer Socialdemokraterna upp med en egen lista.

Bland många förslag kan nämnas att S-listan vill införa möjligheten att ha begravning på lördagar, att församlingshemmet ska öppnas för fler aktiviteter, att sommarskolan och lägerverksamheten ska breddas och att kyrkan ska ta emot praktikanter i samarbete med företag och kommunen.

– Vi vill också att kyrkan ska bli en mönsterarbetsplats, både när det gäller den fysiska och psykiska arbetsmiljön, säger Pia Ingvarsson, andranamn på listan.

En satsning på tillgängligheten vill de också göra.

– I Sankt Nicolai gör de stora pelarna att de som sitter längst bak inte ser vad som händer framme vid altaret. Därför vill vi filma och sända på tv-skärmar längst bak i kyrkan, säger Pia Ingvarsson.

Den tredje listan i Simrishamn är Centerpartiets.

– Jag tycker att den viktigaste frågan är att kyrkan ska vara opolitisk, säger Tyko Ohlsson som står på fjärdeplats på listan.

– Centerpartiet står också för att kyrkan ska vara en vänlig plats och att kyrkan bör satsa på verksamhet för ungdomar.

Fjärde listan heter rätt och slätt Sankt Olof.

– Vi värnar om vår kyrka i Sankt Olof som vi är mycket stolta över, säger Jan Björk. Vi vill ta ansvar för vår kyrka och gör stora frivilliga insatser där.

På lördag är flera av listnamnen på torget och utanför Sankt Nicolai för att svara på frågor från väljare.

I Kiviks församling finns bara Samlingslistan i Kiviks församling.

– Jag gillar att vi bara har en opolitisk lista. Samtidigt är risken att intresset för valet minskar, säger Kenneth Olsson på Kivikslistan.

Han ställde upp för att han tycker man ska bevara den lilla församlingen där närheten är allt.

– Vi har ofta över 40 personer på våra gudstjänster och det beror inte på att man är mer religiös här utan på att man känner närheten. Jag kritiserar inte de sammanslagningar som skett, men jag vill att Kiviks församling finns kvar och fortsätter därför engagera mig.

Aktiv kyrka heter listan i Gärsnäs församling. Men även om det bara finns en lista är det viktigt att rösta, tycker Christer Mårtensson.

– Kyrkan har en viktig roll i samhället och det är klart att man ska försöka påverka vilka som styr kyrkan. Man kan ju kryssa för de namn man helst vill ha i kyrkofullmäktige.