Världens äldsta ål död

Simrishamn Artikeln publicerades

Världens äldsta ål har gått ur tiden. Det upptäcktes i tisdags när Tomas Kjellman skulle titta till ålen i brunnen där den levt i 155 år.

Under hela sitt liv har Tomas Kjellman haft en ål i sin brunn, en ål som finns dokumenterad långt bak i förra seklet. Men nu har ålen alltså lämnat brunnen för alltid.

- Visst känns det sorgligt, jag minns den från när jag var liten. Och nu är den väck, säger Tomas Kjellman,som bodde i huset om somrarna som barn.

- Ja, det känns ju lite tomt, instämmer Karin Kjellman.

Under tisdagens kräftskiva ville gästerna se den åldrade ålen.

- Då drog vi undan locket och såg att den hade kolat, säger Tomas.

Det var Tomas Kjellmans vän Dennis Hedlund som förde ålen från brunnen för sista gånget. Vilket inte var något lätt jobb.

Visserligen hade de lokaliserat ålen från början, men de blev ändå tvungna att tömma hela brunnen på vatten. Det var svårt att få upp ålen hel och hållen från brunnen, men Tomas och Dennis tror att både kroppen och delar av huvudet kom med.

Nu ska ålen skickas iväg till experten Håkan Wickström. Obduktionen sker på Sötvattenslaboratoriet i Stockholm.

- Nu ska den in i frysen tills Håkan kommer och hämtar den, berättar Tomas Kjellman.

Gåtan får sin upplösning

Undersökningen kan ge den över hundra år gamla åldersgåtan ett svar.

- Nu kanske vi kan få veta åldern med säkerhet. Om otoliten i innerörat finns med kan de se exakt hur gammal den är, säger Tomas Kjellman.

Livet ständigt mörker har gjort ålens ögon oproportionerligt stora. Varken Tomas eller Dennis hade sett något liknande, och även experten Wickström har förundrats, berättar Tomas.

- Det råder inget tvivel om att den är fullständigt unik.

I en brunn sedan 1859

1859 ska den då åttaårige Samuel Nilsson ha slängt ner ålen i brunnen. Sedan dess har den blivit omskriven i Piratens bok om Bombi Bitt. Den har dokumenterats i tidningar i decennier, och den har synts i både SVT och TV4. Med andra ord har det blivit mycket publicitet för en varelse som levt hela sitt liv i en brunn.

- Det är en hisnande känsla, att den varit där så länge. Där har den levt under två världskrig, säger Tomas.

Om saknaden blir för stor kan familjen Kjellman dock trösta sig med att de har ytterligare en ål i en annan brunn. Den ålen är dock "bara" runt 110 år. Nu återstår att se hur gammal denna ål-dring blir.