Annons

Vin rann ut i Tommarpsån

Nordic sea winery är misstänkt för miljöbrott. Under en tid har vinrester och orenat avloppsvatten runnit ut i Tommarpsån som färgats mörk av föroreningarna från vinfabriken. Koloniföreningen i Hamnabro tvingades att sluta vattna med åvatten.
Simrishamn • Publicerad 30 september 2014
Tommarpsån har färgats mörk av utsläppen. Vattendraget är viktigt för bland annat havsöring.
Tommarpsån har färgats mörk av utsläppen. Vattendraget är viktigt för bland annat havsöring.Foto: Foto: Gert Ljungqvist

Hur länge som utsläppet pågått är inte klarlagt. Men föroreningarna kan ha runnit ut i Tommarpsån under en veckas tid eller längre.

– Kommunen sa till oss att sluta vattna med åvatten, berättar en kolonist i Hamnabro koloniförening. Vattnet var missfärgat och luktade illa.

Annons

När föreningen sedan rengjorde sin gemensamma hydrofor var den full av skit och föroreningar.

Föroreningarna nådde ån via en liten bäck/dike som rinner intill industriområdet och vineriet.

Om djurlivet i Tommarps- ån har skadats av utsläppen har inte YA lyckats utröna. Miljöförbundet har gjort en undersökning på plats och även anmält händelsen till miljöåklagare som inlett en förundersökning.

Vattnet var rött

Miljöförbundet vill dock inte uttala sig om fallet mer än att man bekräftar att ett utsläpp har gjorts och att det är anmält.

– Det råder förundersökningssekretess, säger miljöchef Carina Barthel. Men det var inte frågan om olja eller diesel utan vattnet var rött och förorenat.

En privatperson som kom förbi ån och uppmärksammade utsläppet berättar att vattnet var mörkt och svartlila.

– Det luktade vin också, säger han.

Enligt mannen har det skett utsläpp flera gånger tidigare i ån. Han tycker att myndigheterna tar för lätt på frågan eftersom Tommarpsån är ett viktigt vattendrag för havsöring bland annat.

Samma uppfattning har en kolonist YA träffar i området.

Annons

– Det har hänt att fiskarna simmat på rygg, berättar en av odlarna.

”Är olyckligt”

Kassören i den vilande Sportfiskeföreningen, Harald Nymberg, tycker det olyckligt att det skett ett utsläpp. Men tror att skadorna kan vara begränsade.

– Utsläppet skedde nära utloppet som tur är och inte längre upp på lekbottnar för öringen, säger han. Men jag är kanske jävig eftersom jag jobbar på vineriet.

Han tycker att det borde göras något åt ån eftersom den sammanlagda belastningen är stor.

– Det har lagts ner mycket pengar på utredningar om Tommarpsån men väldigt lite har blivit gjort.

Har hänt tidigare

Miljöåklagare Lars Magnusson har nu inlett en förundersökning och kommer med hjälp av polisen att ta in uppgifter för att kunna fastställa vad som har hänt. Skulle utsläppet leda till åtal och en fällande dom är straffet dagsböter eller fängelse upp till två år.

– I detta fall är det troligare med en företagsbot, säger han.

Enligt åklagaren har det skett utsläpp tidigare från vineriet.

Annons

– Ja, det var för tre år sedan, berättar vd Klas Thomsen vid vinfabriken. Men det är åtgärdat. Det som hände för tre veckor sedan är något annat.

Han tycker att utsläppet är mycket tråkigt och berättar att det var svårt för företaget att förutse det som har hänt.

– Det var en spillvattenledning från anläggningen som krackelerade och gick sönder.

Kände inte till brunn

Detta ledde till stopp i röret och en dagvattenbrunn fylldes och svämmade sedan över. Vin, spillvatten från toaletter och tvättrum och andra källor i fabriken rann sedan vidare ner i en liten bäck och ut i ån.

– Vi kände inte till brun- nen, säger Klas Thomsen. Den låg i ett buskage och på kommunens mark. Nu har vi grävt upp och bytt ut röret och även gjort en del andra förbättringar.

På kommunen va- avdelning är man osäker på vems mark brunnen ligger på.

Den sällsynta tjockskaliga målarmusslan finns i ån och länsstyrelsen klassar Tommarpsån som nationellt värdefull.

Maria Sällberg
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons