Annons

Vineriet växer hej vilt

Det jobbas febrilt på Simrishamns eget vineri. Inte bara med vintillverkning. Restaurangen, vinodlingen och hallen där besökare ska få se ekfaten ska vara klart om en månad då det är invigning.
Simrishamn • Publicerad 11 maj 2014
Vin på gång. Kvalitetschef Mia Davidsson och marknadsansvariga Linda Ungh tittar till vinodlingen tillsammans med vineriets ägare Takis Soldatos.
Vin på gång. Kvalitetschef Mia Davidsson och marknadsansvariga Linda Ungh tittar till vinodlingen tillsammans med vineriets ägare Takis Soldatos.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Rummet där vinerna lagras har blivit för litet. Därför ska de flyttas till en ny hall där besökare kan se faten, berättar Takis Soldatos.
Rummet där vinerna lagras har blivit för litet. Därför ska de flyttas till en ny hall där besökare kan se faten, berättar Takis Soldatos.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

En helt ny hall har byggts för ekfatens skull.

– De står trångt och undangömt i dag. Vi vill ha bättre plats och passar på att göra en visningshall, förklarar Takis Soldatos, ägare till koncernen Oenoforos som driver Nordic Sea Winery i Simrishamn.

Annons

Hallen på 2 500 kvadratmeter ska fyllas av ekfat där vinet lagras innan tappning. Genom en stor glasvägg ska besökarna kunna se faten. Golvet målas djupt rött.

– Det är ju rött vin. Om det skulle droppa på golvet syns det inte, förklarar Takis Soldatos det mustiga färgvalet.

Ekfaten har inspirerat formen på restaurangen och visningsrummet där hantverkare just håller på att bygga kök och matsal.

– Det är så mycket fyrkantigt här, så jag ville ha ett runt hus, förklarar Takis Soldatos.

Inne i visningsrummet ska besökarna kunna följa vinets väg från druva till flaska.

– Filmen ska visa hur produktionen går till innan vinet hamnar i Simrishamn. Det blir också visningar i vineriet där besökarna får se förädlingen, lagringen och buteljeringen.

Långa rader

Att göra vineriet till ett besöksmål har varit Takis Soldatos plan ända sedan han etablerade företaget i Simrishamn.

– Jag vet inte vad jag vinner på att visa produktionen, men jag är säker på att vi inget förlorar. Jag tror att det är bra för trakten att ha ett sånt här unikt besöksmål.

Runt restaurangen står vinrankor i långa rader. Totalt två hektar stor är vinodlingen.

Annons

– Det är en experimentodling. Vi testar ett 30-tal olika sorter för att se vilka som växer bäst i det här klimatet. Sen får vi se om de duger att göra bra vin av. Blir det inget bra vin så är odlingen i alla fall vacker.

Satsningen kommer även att ge arbetstillfällen. I vineriet jobbar i dag 85 anställda. Hur många fler det blir med restaurangen och den publika satsningen vågar han inte sia om.

Att antalet anställda i produktionen kan öka är inte heller omöjligt.

– Vår export ökar. Vi började exportera för tre år sedan och nu börjar efterfrågan komma i gång.

Årligen produceras 30 miljoner flaskor vin på vineriet. Siffran kan jämföras med Systembolagets totala vinförsäljning som är på 300 miljoner flaskor.

– Vi har 10 procent av den svenska marknaden. Ännu är det bara 10 procent av vår produktion som går på export, men det ökar.

Alltit tillsatser

I media har det förekommit kritik mot vinproduktionen i Simrishamn. Bland annat om att det tillförs substanser som påverkar vinets smak.

– Det är bara skitsnack, säger Takis Soldatos. Det finns tillsatser i alla viner. Var de än tillverkas. Det är samma tillsatser som använts alltid. Tvärtom så har vi fullständig kontroll över produktionen i Simrishamn, vilket man inte kan säga om alla tillverkare i alla länder. Det är som att jämföra Nasa med en skrothandel. Vi håller oss inom lagarna. På Systembolagets hemsida finns information om alla tillsatser.

– Dessutom är det farliga i ett vin alkoholen och inte de tillsatserna.

Annons

Jäsningsland

Det har också ifrågasatts att italienska viner tillverkas i Simrishamn.

– Enligt EU-lagen är det där druvorna jäser som räknas som ursprungsregionen för vinet. Innebärande att förädling och buteljering kan ske i en annan region, i samma land eller ett annat EU-land. Sverige är ju ett EU land så vinet är därmed lika mycket ett italienskt vin som om det skulle tillverkas i Italien.

Den 11 juni öppnar anläggningen för besökare.

Taner Caliskan
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons