Allt ska klubbas ut till slut

Sjöbo Artikeln publicerades

Kjell Nilsson vill inte kalla sig sakletare. Men efter 50 år som handlare har han samlat på sig allt ifrån porslinshönor till traktorer och trädgårdsredskap. Nu går han i pension och på lördag ställer han till med gårdsauktion.

Mitt emot träningsmarken för bland annat försvar, polis och tull bor alltså Kjell Nilsson. Här har han hållit hus i över 20 år. Sin åkeri- och handelsverksamhet har han drivit sedan 70-talet. På den stora gårdsplanen ligger maskinhallen som är omgiven av massvis med diverse lantbrukstillbehör, maskindelar och gamla mjölkspannar och nu ska allt bort.

– Någon gång ska det ju ske som jag brukar säga, och det kan lika gärna vara nu när man är pigg, säger han.

I över ett halvt sekel har Kjell Nilsson alltså samlat på sig det som nu ska aktionernas ut.

– Det är en del av min historia säger han.

Trots det lägger han inget värde i prylarna i sig.

Så du kommer inte att bli sentimental när det här försvinner?

– Nej.

Men är det någonting som du kommer att sakna?

– Ja, det skulle vara traktorn, den lille röda, längst ut, säger han och pekar mot de nio traktorerna som står uppradade i storleksordning. ”Den lille röda” fick han ärva av en god vän, och både den gode vännen och traktorn var med och lade marken som Kjell Nilsson nu driver sin firma på.

Ett livsverk skingras

Håkan Ottosson och Bengt Fridh är auktionsförrättare på Ottossons AB och ska hålla i auktionen. I ett år har de tillsammans med Kjell Nilsson planerat för lördagen.

Under tisdagseftermiddagen besökte de Kjell Nilsson i Björka för att numrera de 583 poster som ska auktioneras ut på lördag.

Bengt Fridh säger att det brukar vara speciellt när en person säljer av sina egendomar för att gå i pension.

– Det är en företagares verk som skingras, det är stundens allvar, säger han.

Kjell Nilsson har varit på en hel del gårdsauktioner under årens lopp.

– Ja, jag går på så många som möjligt, det kanske syns här, säger han och skrattar.

När han är spekulant är det oftast inget speciellt han är ute efter utan det är mer slumpen som har varit avgörande för vad som har fått följa med hem.

Gårdsauktioner är inte bara ett tillfälle att sälja och köpa grejer utan det är också en social grej, enligt Bengt Fridh.

– En del vill ju bara komma ut och träffa folk.

Kjell Nilsson och auktionsförrättarna räknar med en hel del folk på lördag och det är många som ringer och frågar om föremålen.

– De vill veta hur de ser ut och var de är ifrån och så, säger Kjell Nilsson.

Träok

På auktionen på lördag är det prylar från flera århundraden som ska ropas ut. Bredvid en utemöbelgrupp från femtiotalet ligger Kjell Nilssons morfars gamla träok från tidigt 1900-tal.

– Han bar den såhär, säger han och sätter oket över nacken och illustrerar med hjälp av två spannar hur morfadern hämtade vatten för länge sedan.

Mobil auktion

Eftersom gårdsauktioner ofta ropar ut flera ton tunga föremål så står utroparen på ett flak som körs runt på gården. Starten för Kjell Nilssons auktion kommer att gå klockan elva i maskinhallen. Post nummer ett är en låda med diverse småsaker, bland annat porslin, en prydnadsbåt och lite påskpynt, och sen körs utropare Bengt Fridh bland byggnadsställningar och traktorer.

– Det ska bli spännande, säger Kjell Nilsson.