Amning lockande ämne

Sjöbo Artikeln publicerades

Sjöbo var först i Skåne med amningskurser i höstas. Intresset var så stort att kurserna nu fortsätter även i vår. Och det är entusiastiska blivande mammor och pappor som möter upp.

Måndagens träff på vårdcentralen är den tredje för den här gruppen. Njomza Marevci och Karin Jönsson är båda på väg att bli mamma för första gången.

– Vi lärde oss jättemycket redan första gången. Efteråt undrade jag hur man kan prata så länge om bara amning, säger Njomza Marevci.

Hon fick reda på kursen i samband att hon var i kontakt med barnmorska. Karin Jönsson hade läst om utbildningen i tidningen och när barnmorskan tipsade henne hade hon redan anmält sig.

Trygghet för barnet

– Många tycker det är jobbigt med amning, att få det att fungera. Jag har också hört om de som avbrutit amningen. Men det är det bästa man kan ge barnet, trygghet.

Karin Jönsson tycker att det behövs komplement till den information som ges på föräldrakurserna.

Blivande papporna Viktor Hurtig och Håkan Persson är också med och känner båda att även de har nytta av kunskapen.

– Det är lärorikt och gör det lättare för mig att vara med och stötta sen, säger Viktor Hurtig.

Lin Dalén är kursledare och representerar den ideella organisationen Amningshjälpen. Hon är inte förvånad över det intresse som kurserna i Sjöbo rönt.

– Kurserna har lockat många på andra håll i landet så vi gissade att det skulle bli ett bra gensvar även i Sjöbo.

Osäkert i Ystad

De föräldrar som deltagit har företrädesvis kommit från Sjöbo och Ystad. För närvarande finns en kurs även i Ystad men det är osäkert om det blir en fortsättning där.

Kursen vänder sig till de som fortfarande väntar barn och både pappan och mamman är välkomna. I de flesta fall har också båda varit med på kurserna.

Förvisso tas amning upp även på de föräldrautbildningar som finns och Lin Dalén säger att det är jätteviktigt att det inte blir konkurrens verksamheterna emellan.

– Vi är ett komplement. Hos oss pratar varje grupp amning i sammanlagt tolv timmar. Så mycket blir det inte hos andra.

Flera hör av sig

Från många håll har representanter för barnavårdscentralerna hört av sig och önskat att det startar specialkurser i amning även hos dem.

Lin Dalén säger att det kommit förfrågningar från bland annat Svedala, Eslöv, Höör, Trelleborg och Kristianstad.

– Det är väldigt trevligt att de själva hör av sig. Det betyder att ryktet spridit sig.

Redan är det klart att det blir ytterligare två kurser i Sjöbo. Den första med start den 3 mars. Kurserna är gratis men förhandsanmälan krävs. Bakgrunden till att verksamheten startades är att 97 procent av alla mammor i landet vill amma. Men två månader efter födseln är det enbart 67 procent av alla spädbarn som enbart får bröstmjölk.