Tvingades stänga på grund av snökaoset – ändrar sina rutiner

Sjöbo Artikeln publicerades
Sjöbo bibliotek höll stängt i tre dagar när det rådde snökaos.  2019 ska biblioteket bli meröppet, och då blir det lättare att hålla öppet även i besvärliga situationer, menar bibliotekschefen.
Sjöbo bibliotek höll stängt i tre dagar när det rådde snökaos. 2019 ska biblioteket bli meröppet, och då blir det lättare att hålla öppet även i besvärliga situationer, menar bibliotekschefen.

Att biblioteket tvingades hålla stängt i tre dagar under snöovädret var olyckligt.

Det menar både kommundirektören och bibliotekschefen, som hoppas att det inte ska behöva hända igen.

Både på onsdagen, torsdagen och fredagen under den kaotiska snöveckan möttes biblioteksbesökare av stängda dörrar.

En kommuninvånare som hört av sig till YA, tycker det var olyckligt.

– I ett sådant här läge kan man behöva någonstans att gå in, få nyheter, läsa tidningar och ha tillgång till en dator, säger hon.

Kommundirektören, Roger Larsson, håller med.

– Det finns en poäng i att biblioteket är en samhällsfunktion som man kan behöva i ett sådant här läge. Det är något att ta med sig och fundera över. Biblioteket blir ju mer och mer av en medborgarservice, säger han.

Även bibliotekschefen Annika Kharrazia håller med om att biblioteket är en viktig samhällsfunktion, och att det är prioriterat att hålla det öppet.

– Men det är också en säkerhetsfråga för personalen. När Trafikverket avråder kan vi inte låta vår personal ge sig ut på vägarna, säger hon.

Nästan ingen biblioteksanställd bor på orten.

– Det är heller inget kriterium när vi rekryterar personal.

I framtiden ska dock biblioteket kunna hålla öppet mer, även om det råder snökaos och vägarna är svårframkomliga. Precis som Blentarp och Lövestad ska nämligen även Sjöbo får så kallat meröppet bibliotek, med öppettider mellan 8 och 22. Då kan besökare med bibliotekskort själva ta sig in i lokalerna, även om det inte finns någon personal där.

– Planen är att det ska införas i början av 2019 i Sjöbo.

2018 är något av ett mellanår, förklarar Annika Kharrazia, då man förbereder sig för de nya formerna. Därför är öppettiderna något förkortade för närvarande.