Hunden var lös i bagageutrymmet – nu får ägaren böta

Sjöbo Artikeln publicerades
Hundar måste sitta i bur, eller vara fastspända på annat sätt, om de ska åka bil.
Hundar måste sitta i bur, eller vara fastspända på annat sätt, om de ska åka bil.

När varken matte eller hund är fastspända i bilen – då kan det bli böter på över 2000 kronor.

Matte hade precis kört från bilverkstaden och märkte att bilbältet inte satt som det skulle. När hon skulle fixa det höll hon på att krocka med en polisbil – och släppte bältet.

Och hunden hade inte satts fast som den brukar, buren var för tillfället i en annan bil.

Allt enligt bilförarens egen berättelse.

Den polis som stoppade bilen har dock en delvis annan beskrivning. Enligt henne hade föraren inte något bälte alls när hon körde. Den beskrivningen bedömer Ystads tingsrätt som trolig.

Och när det gäller hunden, slår tingsrätten fast att den måste sitta i en bur eller vara förankrad på ett annat säkert sätt i en bil. Annars kan den utgöra en trafikfara vid till exempel en kollision.

Tingsrätten hänvisar till en dom i Svea hovrätt, och slår fast att en hund är att betrakta som en sak i det här sammanhanget, en sak som måste förankras så att den inte kan orsaka person- eller sakskador.

”En lös hund kan även störa föraren på ett sådant sätt att trafiksäkerheten äventyras”, skriver tingsrätten.

I bilen som stoppades förra året fanns ett läderkoppel och en kraftig hake för hunden i bagageutrymmet. Där var dock inte hunden kopplad, den satt istället lös i bagaget.

Tingsrätten slår fast att föraren brutit mot trafikförordningen samt gjort sig skyldig till bilbältesförseelse. Straffet blir böter på 2250 kronor.