Bländande helljus …gav böter

Sjöbo Artikeln publicerades
Foto:x

Poliserna blev bländade när de mötte en lastbil utanför Sjöbo i vintras.

Nu döms lastbilsföraren till 1 000 kronor i böter.

Mötet inträffade vid på väg 13 vid Snogeholm. Lastbilen mötte flera personbilar på rad, och den första bilen hade helljuset påslaget.

Efter att först ha bländat av slog lastbilsföraren åter på helljuset. Detta för att kunna se vägen i ett område där det finns mycket vilt, förklarade lastbilsföraren för tingsrätten. Han berättade också att han slog av helljuset när han mötte nästa bil, på cirka femtio meters avstånd.

I den bilen befann sig två poliser. Dessa blev bländade av lastbilen, som var utrustad med extraljus. Poliserna saktade ner farten betydligt men vände sedan och följde efter lastbilen.

Föraren anmäldes, åtalades och har nu också fått sin dom. Tingsrätten slår fast att strålkastare inte får användas så att de bländar andra trafikanter. Enligt domen har lastbilsföraren inte heller befunnit sig i någon nödsituation - han kunde ha saktat ner i stället för att slå på helljuset när han själv blev bländad.

Lastbilsföraren har hela tiden förnekat brott. Han anser att han hade fog för att använda helljuset eftersom han själv blev bländad.