Bråda dagar på Sövde musteri

Sövde Artikeln publicerades
Bonny Håkansson på Sövde musteri (till vänster) hjälper Staffan Johansson från Österlen att tömma lådorna med äpplen. För en flaska must på 65 centiliter krävs det 1,3 kilo äpplen. Den som lämnar in äpplen betalar sedan för mustningen och tappning på flaskor, och får dessutom pant på rengjorda flaskor som lämnas igen. 4 bilder
Foto:Mark Hanlon
Bonny Håkansson på Sövde musteri (till vänster) hjälper Staffan Johansson från Österlen att tömma lådorna med äpplen. För en flaska must på 65 centiliter krävs det 1,3 kilo äpplen. Den som lämnar in äpplen betalar sedan för mustningen och tappning på flaskor, och får dessutom pant på rengjorda flaskor som lämnas igen.

Mellan augusti och november tar Sövde musteri emot äpplen från alla håll och kanter i Skåne. Resultatet blir en must, helt utan tillsatser, som tillverkats i de gamla mejerilokalerna sedan 50-talet.

Bonny, kan du hjälpa till? Det kommer ett jättelass!

Marta Bordin har tillfälligt lämnat gårdsbutiken för att ta emot ett par herrar från Österlen som kört in med sitt släp på Sövde musteris bakgård. Ett par extra händer behövs för att väga skörden.

– Folk kommer i vågor, det är som mest att göra på helgerna, berättar Bonny Håkansson innan han hjälper äppelodlarna att tömma en av 30-talet backar fyllda med färggranna frukter.

Mittemot musteriet ligger Sövdesjön stilla under det regntunga molntäcket. Fram till den sista helgen i november kan man komma och lämna in sina äpplen, och därmed köpa must till ett billigare pris.

– Det går åt 1,3 kilo äpplen till en flaska must, vissa kommer bara med en kasse äpplen, medan andra kommer med flera lådor, säger Marta.

Den must som produceras är alltså en mix av olika sorter från privatpersoner och äppelodlare.

Och det är inte bara Österlenäpplen som sätter smak på musten. Gösta och Gusti Svensson har kommit ända från Göinge norr om Kristianstad. De har lämnat in äpplen för mustning under 20 års tid.

– Vi bidrar med äkta Göingeskrabba, säger Gösta.

Men i år har de inga skrabbor med sig.

– Jag vet inte varför skörden var så liten, kanske på grund av dålig pollinering, och så tar vildsvinen en del. Hur de kommer åt äpplena vet jag inte, säger Gusti och skrattar.

Förutom must tillverkar Sövde musteri en äppelbrandy som just nu ligger på ekfat, samt en is-cider som är redo att tappas upp på flaskor. Tanken var att den skulle säljas på Systembolaget till jul.

– Men det har blivit försenat, förhoppningsvis kommer den ut till påsk, säger Bonny Håkansson.