Branden tros vara anlagd – räddningstjänst fick släcka den en andra gång

Äsperöd Artikeln publicerades
Brand vid gamla skolan i Äsperöd.
Foto: Anders Grönlund
Brand vid gamla skolan i Äsperöd.

På lördagskvällen larmades räddningstjänst till en brand vid gamla skolan i Äsperöd.

Det var en mindre byggnad just bredvid skolan, och räddningstjänsten jobbade för att förhindra spridning.

Larmet kom strax efter klockan 19.30 på lördagskvällen. Räddningstjänst, polis och ambulans var på plats vid branden som härjade i en byggnad just bredvid de gamla skollokalerna i Äsperöd.

– Det brinner ordentligt. Brandmännen jobbar för att förhindra spridning till skolbyggnaderna. Byggnaden som brinner kommer att brinna ner, sa ett vittne på platsen som YA pratat med.

Strax efter klockan 20.30 hade räddningstjänsten koll på läget.

– Branden är i princip släckt och vi börjar snart att avveckla oss på platsen. Det är ett mindre uthus som brunnit. Uthuset låg cirka fem-sex meter ifrån skolbyggnaderna och några meter till ifrån de lägenheter som ligger här, men det hann aldrig bli fråga om någon spridning, säger Dennis Nilsson, yttre befäl vid räddningstjänsten.

– Men visst brann det ordentligt. Det brann med öppna lågor när första styrkan kom till platsen. Men vinden låg rätt för oss den här gången, säger Dennis Nilsson.

Räddningstjänsten var på plats med styrkor från Äsperöd, Tomelilla, Lövestad och Vollsjö.

Polisen kopplades in för att utreda hur branden kan ha startat. Vid klockan ett på lördagsnatten meddelade man att branden kan ha varit anlagd.

– Vi utreder det som skadegörelse genom brand, säger Magnus Svall, inre befäl vid Ystadspolisen.

Räddningstjänsten fick åka till platsen ytterligare en gång under natten. Vid klockan kvart över ett kom ett nytt larm från samma ställe.

– Det har rört sig om en glödbrand i samma byggnad som tidigare. Räddningstjänsten har varit där och släckt den igen, säger Mia Lorén teamledare på Sos alarm.

Foto: Anders Grönlund
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.