Brandstad blev Årets Leader

Sjöbo
Foto:

Brandstads byalag har blivit utsedda till ”Årets Leader” för sitt projekt att göra om församlingshemmet till en mötes-, fest- och konferenslokal för hela byn och dess företagare.

Artikeln publicerades 9 april 2011.

Det var under konferensen ”Livet på landet” på Tyringe Kurhotell som de åtta representanterna från Brandstads byalag fick det glada beskedet att de vunnit utmärkelsen Årets Leader i Skåne.

– Det här är jätteroligt, säger Thorbjörn Wahlström som är ordförande i byalaget.

Årets Leader är en av flera olika utmärkelser som delades ut under konferensen, som arrangeras av länsstyrelsen och Leader Skåne. De andra kategorierna är Årets landsbygdsprojekt, Årets Landsbygdsinnovation, Årets ungdomssatsning, Årets Miljösatsning, Årets integrationssatsning och Årets Landsbygdsföretag. Och i den sista kategorin var ett Sjöboföretag nominerat, nämligen gårdsbutiken Tolånga 17 som öppnade i fjor, påpekar Thorbjörn Wahlström.

Belöningen för projektet Brandstad Filmbyn i vilket byalaget rustat upp och gjort Sockenstugan till en levande mötesplats är mer än bara äran och den söta granitstatyetten med en graverad kronhjort på som byalaget fick ta emot. Utmärkelsen innebär också att byalaget bjuds in att delta i ett riksomfattande Leaderarrangemang i Stockholm i höst, berättar Thorbjörn Wahlström.

– Det som är stort med det här är att det är så många som gratulerat oss redan, från hela landet. Det här hjälper till att sätta inte bara Brandstad utan hela trakten och Sjöbo kommun på kartan, säger Thorbjörn Wahlström.

– Vi hoppas att det här inspirerar andra byalag och föreningar att våga satsa på att genomföra projekt och idéer.