Bröder från Sjöbo tar över anrika Gästis

Sjöbo Artikeln publicerades
Bröderna Rikard Hansson, 27, och Philip Hansson, 31, tar över Sjöbo Gästis efter nyår. Lennart Mårtensson lämnar sitt livsverk för att gå i pension.
Bröderna Rikard Hansson, 27, och Philip Hansson, 31, tar över Sjöbo Gästis efter nyår. Lennart Mårtensson lämnar sitt livsverk för att gå i pension.

Anrika Sjöbo Gästis lever vidare, med ett ungt brödrapar från Sjöbo i ledningen.

Övergången blir mjuk, en av dem arbetar redan som kökschef här.

För 22 år sedan kom Lennart Mårtensson från Paris och tog över ett gästgiveri som börjat tappa kunder.

Nu går han snart i pension, och lämnar över ett väl inarbetat Gästis, som är öppet sju dagar i veckan. De nya ägarna har inte rest lika långt - de bor i Sjöbo respektive Röddinge och är uppväxta i Ilstorp. En av dem arbetar redan i Gästis kök.

– Jag har velat ha en egen restaurang ända sedan jag började i branschen, säger Philip Hansson, som startade sin bana på Östarps gästis för 16 år sedan och bland annat har varit kökschef på Ringsjöstrand.

– Jag har lärt mig vad jag kan på skånska gästgiverier, så jag gillar att laga husmanskost, gås, vilt och allt annat som hör till.

När han fick veta att Lennart Mårtensson ville sälja Gästis ryckte drömmen om en egen restaurang närmare. Men att både vara företagare, driva hotell och restaurang - och stå i köket - kändes övermäktigt. Det var då brodern Rikard Hansson kom in i bilden.

– Philip är väldigt bra på att laga mat, och det ska han få ägna sig helhjärtat åt. Jag är bra på resten, och blir verksamhetsledare, säger Rikard Hansson, som är statsvetare i botten och i dag arbetar som projektledare på Sjöbo kommun.

– Vi tar ju över en klenod i byn, och vi är måna om att hålla kvar servicen och kvaliteten här, säger han.

Rikard Hansson, Lennart Mårtensson och Philip Hansson.
Rikard Hansson, Lennart Mårtensson och Philip Hansson.

Byggnaden Sjöbo Gästis ägs av fastighetsbolaget Leny. Bröderna Hansson tar över verksamheten och inkråmet från årsskiftet.

– Det blir samma vanliga Gästis som öppnar igen efter trettonhelgen, säger de.

På sikt tänker sig bröderna Hansson sätta sin prägel på restaurangen och hotellet - men det blir långsamma förändringar.

– Yngre personer kanske tänker att ett gästis är ett ställe man går till en gång om året, när någon fyller år. Vi vill att att man ska tänka lite mer vardagligt, att man kan komma hit och käka spontant en vanlig vardagskväll, säger Philip Hansson.

Även personalen, som i dag består av tio personer, följer med i övertagandet.