Campingen töms redan i september

Sjöbo Artikeln publicerades
Orebackens camping i Sjöbo blir troligen bara sommarcamping från nästa år.
Foto: Matz Jönsson
Orebackens camping i Sjöbo blir troligen bara sommarcamping från nästa år.

Efter den 15 september i år ska ingen bo på Orebackens camping.

Det blir konsekvensen, om beslutet om vinterstängning går igenom i fullmäktige.

Kommunstyrelsens arbetsutskott sa i onsdags ja till förslaget att campingen bara ska vara öppen under sommarsäsongen. I slutet av maj fattar fullmäktige det definitiva beslutet.

– Beslutet gäller från årsskiftet, ingångna avtal ska hållas, säger kommunalrådet Magnus Weberg (M).

– Men det blir ju svårt att lösa en säsongsbiljett, när det bara blir en halv säsong.

När det gäller detaljer i ärendet, hänvisar han dock till kultur- tillväxt- och fritidsutskottet.

Stefan Larsson, intendent på kultur- turism- och fritidsenheten, förklarar att campingen ska gå ”ner till vila” när den innevarande sommarsäsongen är över - alltså den 15 september. Så har förvaltningen tolkat beslutet i ktfu.

– Vi har meddelat arrendatorerna att de inte ska göra några bokningar av vintersäsongsplatser i år, säger Stefan Larsson.

Orebackens camping har i många år haft två säsonger, med brytdatum i april och september.

– Många har redan bokat upp sig för sommarsäsongen 2019. Och normalt sett brukar arrendatorerna skicka ut brev i juli, och flagga för att det är dags att söka plats inför vintersäsongen. Men nu har vi sagt att det inte ska vara några platser efter den 15 september, säger Stefan Larsson.

Kultur- turism- och fritidsenheten ser det som att campingen går in i en avvecklingstid, och töms under vintern redan i år.

– Det är så diskussionerna har gått.

Sedan ska campingen leva upp igen kring påsk, för att bli en sommarcamping för gott - om beslutet går igenom.

Dock ska två större stugor kunna bokas för kortare perioder även under vintertid.

När ktfu skulle fatta beslut om vinterstängningen, fanns en passus om att de nuvarande arrendatorerna skulle kunna få kompensation för den förlust de nya reglerna medför. Den meningen ströks dock i det politiska beslutet.

Däremot begär man pengar ur potten för oförutsedda medel för ”kostnader som kan uppstå i samband med beslut om förändrad inriktning för Orebackens camping.”

Det finns i dag ett femtiotal personer som bor på campingen året runt. Många av dem har protesterar mot vinterstängningen, och de har fått stöd från Feministiskt initiativ och Vänstern.

Den politiska majoriteten motiverar vinterstängningen med att campingen ska vara ett rekreations- och inte ett bostadsområde.