Annons

De försvarar djurens rätt

Rapporterna om vanvårdade djur har duggat tätt i Sjöbo det gångna året, och kommunens båda djurskyddsinspektörer har ofta stått i fokus. Nu byter Mattias Gårdlund och Peter Stenberg arbetsgivare – men tänker förbli djuren trogna.
Sjöbo • Publicerad 24 december 2008
Peter Stenberg och Mattias Gårdlund kommer att finnas ute bland djuren även i fortsättningen - även om de inte bara får Sjöbo kommun som arbetsområde efter årsskiftet. BILD: ANETTE SJÖSTRAND
Peter Stenberg och Mattias Gårdlund kommer att finnas ute bland djuren även i fortsättningen - även om de inte bara får Sjöbo kommun som arbetsområde efter årsskiftet. BILD: ANETTE SJÖSTRANDFoto: 

Sjöbo kommun är en av landets djurtätaste, och för ett år sedan fick den för första gången två heltidsanställda djurskyddsinspektörer.

- I vissa ärenden som vi drivit under året har det varit nödvändigt att vara två. Ensam hade man inte orkat, säger Peter Stenberg, som tidigare var Sjöbos ende djurskyddsinspektör.

Annons

När det kommer en anmälan om vanvårdade djur på en gård, gör Peter Stenberg och Mattias Gårdlund en gemensam inspektion. De vet aldrig vad som väntar; utmärglade nötkreatur, självdöda katter, sjuka hästar... Och bakom vanvården döljer sig kanske en personlig tragedi - eller en ägare som förnekar vanvården och har ett helt etablissemang bakom sig.

- Djurskyddsinspektör är ett av de mest utsatta yrkena, man blir ofta hotad och får höra mycket skit om sin person, säger Mattias Gårdlund.

- Och även om vi skrattar åt det över fikabordet, så är det inget man kastar av sig. Därför är det bra att man är två, man behöver ett bollplank. Under året har de båda djurskyddsinspektörerna bland annat ingripit mot en stor mjölkgård, som Skånemejerier försvarat och som anlitat advokathjälp för att rentvå sig. I advokatens inlagor framställs gården som ett mönster och djurskyddsinspektörerna som överdrivet nitiska.

Inspektörerna har också ställt krav på en av landets största äggproducenter.

- Det kan bli ett extremt tryck från hela näringen, och då känner man sig lätt ensam. Men det är sådant som sporrar! säger Mattias Gårdlund.

Människor i kris är det däremot svårare att hantera, tycker han. Och ändå - i valet mellan människan och djuret är det djurens rätt som ska gå först i inspektörernas arbete.

- Djuren kan ju inte tala för sig själva, säger Peter Stenberg.

Peter Stenberg tror inte att det finns fler fall av vanvård i Sjöbo än i andra kommuner, men i vissa fall tycker han sig se ett mönster bland dem som får anmärkningar på sin djurhållning.

- Det finns bönder som inte valt sitt yrke. De har ärvt gården, och med den kanske även en dålig djurhållning. En högeffektiv, stor och modern gård behöver dock inte heller alltid vara det bästa för djuren. Peter Stenberg riktade i somras ljuset mot gårdar med flera hundra mjölkkor, som inte släppte ut sina kor på bete sommartid - eftersom det skulle ha gjort hanteringen mindre lönsam. Stenberg var också kritisk mot Skånemejerier, som certifierade gårdar utan att alltid ha koll på den lagstagdade betesgången.

- Det känns bra att Skånemejerier nu skärper sina kontroller, säger han.

Annons

Mattias Gårdlund menar att de riktigt stora producenterna, vare sig det rör sig om mjölk, gris eller kycklingar, tänjer på gränserna med berått mod.

- De räknar med att risken att bli upptäckt är liten, de kör på så länge det går, säger han.

Ju fler fall av vanvård som upptäcks i en kommun, och som blir kända för allmänheten, desto fler nya anmälningar kommer till miljö- och byggnadsförvaltningen.

- Civilkuraget att anmäla missförhållanden är stort. Djur berör människor väldigt starkt, säger Mattias Gårdlund.

Och även om de båda inspektörerna kan bli hotade och smutskastade, får de också uppmuntran ibland.

- Häromdagen kom det in en man som varit bonde i många år. Han klappade mig i ryggen och tackade för det vi gjort, säger Peter Stenberg. Det är sådant som känns bra.

Mattias Gårdlund tillägger att även de djurhållare som får anmärkningar ibland tackar inspektörerna, i efterhand.

- Men det kan ta ett tag, säger Stenberg.

De akuta ingripandena har tagit mycket tid för inspektörerna under det gångna året, och rutinbesöken har blivit eftersatta.

- Men nu tycker vi att vi har rätt bra koll på läget, vi vet var vi ska kolla lite extra, säger Peter Stenberg. Den kunskapen tar de med sig, när de börjar jobba för länsstyrelsen den 7 januari. Troligen kommer de då dock inte enbart att ägna sig åt Sjöbo kommun. 16 djurskyddsinspektörer ska bevaka hela Skåne, och dessa ska tillsammans planera sitt arbete när de träffas.

Annons

Placeringen i Kristianstad kan innebära mycket restid och viss förlorad lokalkännedom - men samtidigt ser Gårdlund och Stenberg många fördelar med att samla Skånes hela djurskydd på ett och samma ställe.

- Den största fördelen är att man kan stötta varandra när man är så många likasinnade, säger Mattias Gårdlund. Och om jag börjat få en personlig relation till en djurhållare, är det en fördel om någon annan inspektör kan ta över det ärendet.

Han tror också att djurskyddet blir mer likvärdigt i hela Skåne och att de olika inspektörernas kompetens kan tas tillvara på ett bättre sätt.

- Men vi hoppas att människor fortsätter att ringa djurskyddet lika mycket som tidigare. Det är förutsättningen för att vårt arbete ska fungera, säger Peter Stenberg.

Efter nyår ska djurskyddet också ha jour och vara nåbart dygnet runt, året om.

- Det är en fördel. För djuren existerar inga klockslag, säger Peter Stenberg.

Fotnot.Den nya veterinär- och djurskyddsenheten nås på länsstyrelsen i Kristianstad, tel 044-25 20 00

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons