De sista rösterna ändrade inget - inget block har majoritet i Sjöbo

Sjöbo Artikeln publicerades
De sista poströsterna är nu räknade.
De sista poströsterna är nu räknade.

De sista Sjöborösterna i årets val är nu räknade - och de medför ingen förändring i mandatfördelningen.

Även bland de sista rösterna var Sverigedemokraterna det största partiet.

Under onsdagen räknade Sjöbos valfunktionärer de post- och utlandsröster som inte hunnit fram till vallokalerna i söndags. Här fanns 325 röster till riksdagsvalet och 235 till kommunfullmäktige - vilket var fler än 2014.

Därmed stiger också det valdeltagandet, till 83,5 procent i årets kommunalval.

Både på lokal- och riksplanet fick Sverigedemokraterna flest röster. Därefter följde Socialdemokraterna, tätt följda av Moderaterna, i valet till riksdagen.

I kommunalvalet var Moderaterna klar tvåa, efter Sverigedemokraterna.

Sjöbopartiet fick inte alls lika stort stöd bland de sista post- och utlandsrösterna, medan Miljöpartiet och Vänstern hade betydligt fler sympatisörer i den här gruppen.

Dock medförde de sista rösterna inga större förändringar i det totala valresultatet. Miljöpartiet och Sverigedemokraterna förbättrade sina resultat med varsin tiondels procent, medan Moderaterna och Centern förlorade varsin.

Den mandatfördelning som tidigare räknats fram, stämmer fortfarande.

Det betyder att det block som styrt Sjöbo de senaste fyra åren - Moderaterna, Centern, Liberalerna, Sjöbopartiet och Kristdemokraterna - inte längre har egen majoritet i fullmäktige. Partierna samlar nu bara 24 av de 49 mandaten.

Den rödgröna sidan är betydligt mindre - med 11 mandat totalt.

Sverigedemokraterna är det största partiet, med 14 mandat, men har inte majoritet på egen hand - och de andra partierna har hittills ställt sig kallsinniga till att ingå något större samarbete med dem.

Kommunalrådet, Magnus Weberg (M), har dock förklarat att han tänkt hålla samtal med företrädare för alla partier i Sjöbo, så snart de sista rösterna är räknade.

Så nu börjar diskussionerna om Sjöbos kommande styre på allvar.

 

Fakta

De sista rösterna

Så här fördelade sig de sista post- och utlandsrösterna till kommunalvalet i Sjöbo: (inom parentes det totala valresultatet, inklusive de sista rösterna)

M: 18,7 % (24,7)

C: 7,4 % (9,1)

L: 3,5 % (2,7)

KD: 6,5 % (6,6)

S: 17,8 % (16,2)

V: 4,8 % (3,5)

MP 6,5 % (2,5)

SD: 30,4 % (27,8)

FI: 0,4 % (1,3)

SJP: 2,6 % (4,9)

 

Visa mer...