Efter tumult på campingen: Hotade att döda och tortera flera poliser

Sjöbo Artikeln publicerades
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

En man döms till fängelse i tre månader efter att ha hotat poliser och gjort våldsamt motstånd vid ett ingripande.

I oktober i fjor kontaktades polisen då det uppstått bråk i en stuga på Orebackens camping.

När patrullen kom fram fick de klart för sig vem mannen var, och eftersom han är känd av polisen sedan tidigare, kallades ytterligare patruller till platsen.

Mannen gick självmant ut ur stugan. Han beordrades gå mot polisbilen med händerna utsträckta och därefter lägga sig på marken.

Men när han skulle gripas uppstod tumult. Han ska ha då ha hotat poliserna muntligen.

De fem poliserna fick in mannen i en bil och transporterade honom till arresten i Ystad. Under färden var han fortsatt hotfull och upprörd.

Hoten som uttalades vid olika tillfällen bestod bland annat i att mannen sa att han skulle spränga polisernas hem, i något fall med Molotovcocktails, tortera och döda dem och bränna ner campingen.

I samband med hoten nämnde mannen också både Hells Angels och deras undergruppering Red and white crew.

Under tiden gjorde han även motstånd och spottade en polis i ansiktet.

I förhör har mannen sagt att han inte minns så mycket av vad som hände eftersom han hade druckit alkohol. Han anser att poliserna som grep honom var våldsamma och brukade övervåld.

Mannen minns inte att han uttalat några hot men när han får höra den inspelning som gjorts av polisen erkänner han att det är hans röst – men hävdar att det var tomma hot.

I förhören uppger mannen att han är fullvärdig medlem i Red and white crew men att han inte har några befogenheter inom gruppen.

Tingsrätten i Ystad menar att det är styrkt att mannen har hotat poliserna så som åklagaren beskriver. Hoten ses som allvarliga och över den gräns för vad poliser i tjänst ska behöva tåla.

Mannen döms för sammanlagt åtta fall av hot mot tjänsteman. Det inkluderar då att han vid ett senare tillfälle, då han stoppades vid en fordonskontroll, på nytt hotade de poliser som gjorde ingripandet vid campingen.

Därtill döms mannen för våldsamt motstånd, rattfylleri, narkotikabrott och grov olovlig körning.

Straffet blir fängelse i tre månader och mannen ska även betala skadestånd till två av poliserna på 5 000 kronor vardera.

Däremot frias han från att ha spottat en polis i ansiktet då ord står mot ord. Likaså när det gäller brott mot knivlagen. Det var vid fordonskontrollen som polisen fann en fällkniv i ryggstödet till ett av sätena. Men då det inte var mannens egen bil anses det inte bevisat att han visste om att kniven fanns där.