Annons

Föll handlöst över brunnslock – ingen ersättning från kommunen

En fredagseftermiddag i somras tog Marion Johansson en promenad i Bjärsjölagård tillsammans med sin man Bengt.
Hon kunde inte ana att ett brunnslock vid vägkanten var felaktigt monterat – och skulle leda till en bruten handled som hon fortfarande lider av.
Bjärsjölagård • Publicerad 19 december 2018
Sjöbo kommunhus
Sjöbo kommunhus

Paret bor i Veberöd men besöker ofta sina släktingar i Bjärsjölagård. De gick på Motionsgatan, vid idrottsplatsen, när Marion Johansson plötsligt föll framlänges.

– Hon hade trampat på ett brunnslock som inte var säkrat. Eftersom locket endast låg mot brunnsringen på fyra punkter svängde det upp så att Marion föll. Hon tog emot sig med händerna och knäna och bröt höger handled, berättar Bengt Johansson.

Annons

Paret fick åka till akutmottagningen och än i dag har Marion Johansson svårt att använda sin högra hand.

Dagen efter olyckan kontaktade Bengt Johansson Sjöbo kommun.

– De beklagade olyckan, och sa att de inte kände till att brunnslocket var felaktigt. Efter mitt samtal satte de upp koner och bytte ut locket.

Bengt och Marion Johansson ansåg dock att kommunen borde ta ansvar för den olycka som det felaktiga locket orsakat, och begärde därför skadestånd för sveda och värk.

– Vi angav ingen summa, men kommunen kunde gott ha visat lite god vilja och gett oss någon kompensation, menar Bengt Johansson.

Så blev det inte. Sjöbo kommun har beslutat att inte betala ut något skadestånd, efter försäkringsbolaget Kommunassurans bedömning.

Kommunassurans påpekar att kommunen bara kan bli skadeståndsskyldig om den vållat en skada genom vårdslöshet. Och det hade man inte varit i det här fallet, eftersom det inte fanns någon rapport om trasigt brunnslock – och ”omständigheter som kommunen inte känner till kan man heller inte åtgärda”.

Kommunassurans skriver också att ersättning för sveda och värk bara betalas ut vid akutläge på sjukhus, med hundra kronor per dag.

Kommunens gatuchef, Christel Wohlin, berättar att kommunen då och då får in skadeståndskrav efter olyckor.

– Men det är ytterst sällan de fallen leder till någon ersättning. Det krävs att kommunen ska ha varit vårdslös, och en kommun kan inte ha kolla på alla hål, säger hon.

Annons

I fallet med brunnslocket i Bjärsjölagård hävdar hon att kommunen kände till problemet redan innan olyckan hände, och att den var markerad med varningsskyltar.

– Men koner kan ju ha flyttats på, säger hon.

Bengt Johansson är upprörd över kommunens agerande.

– Jag bryr mig inte så mycket om pengarna, men de ska inte komma med falska påståenden. Brunnslocket var inte utmärkt med några varningsskyltar, och om jag inte slagit larm hade det kunnat inträffa fler olyckor där, säger han.

Han tycker inte heller att försäkringsbolaget gjort en ordentlig utredning.

– Locket var inte trasigt, det var felaktigt monterat, säger han.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons