Företaget som håller tal och säljer ord

Sjöbo Artikeln publicerades

Det började med att Patrik Ek berättade sagor för sina föräldrar när han var tre år. Några decennier senare skriver han sagor, tal och dikter på beställning. Drömmen är att kunna leva på skrivandet och nu är han ett steg på väg.

Patrik Ek har uppmärksammats lokalt för sitt intresse för tomtar och den omfångsrika kollektion med män med röda luvor som finns i hans ägo.

Sedan tidigare finns också hemsidan Tomtar på loftet. Där började han kombinera sina två intressen: tomtar och skrivande.

Nu har namnet följt med när han sen några månader tillbaka satsar lite mer på skrivandet. Han vänder sig både till privatpersoner och företag och åtar sig att göra såväl tal till studentfesten som annonser.

- Det kostar mycket att hela tiden ringa runt till förlag och tidningar och skicka material. Jag tänkte att jag får hitta på något annat och kom då på att jag kan skriva på beställning.

Han tog kontakt med Nyföretagarcenter för att få hjälp med hur man kombinerar författarskap med företagande.

Även om Patrik Ek vill att det ska bli ett heltidsjobb har han till att börja med kvar sitt ordinarie yrke. Att arbeta upp kundbasen tar ett tag. Men redan har han knutit några kunder till sig.

Krystade dikter

Fascinationen att berätta startade innan han kunde skriva. Han hittade på egna sagor och visor som han delgav alla som ville höra på. Men väl framme vid skolstarten började han göra dagboksanteckningar.

- I tonåren började jag skriva dikter som skulle passa de flesta. Jag tyckte att alla etablerade poeter skrev krångligt. Jag och en kompis skrev vad vi kallade allemansdikter.

Fast nu, några decennier senare, medger Patrik Ek att när han tittar på dikterna så var även de egna ungdomsverken ganska konstruerade och krystade.

Intresset för att skriva har sedan följt med genom åren men det har bara stannat vid en hobby.

När han väl flyttade till Sjöbo var han under ett par år flitigt förekommande med bidrag till Läsarnas utkik i Ystads Allehanda. Ett sätt att bli publicerad.

Patrik Eks kontor är oftast liktydigt med ett bord på Anderssons conditori. Han vill skilja på familjelivet därhemma och verksamheten.

Det är också vid cafébordet han vanligtvis bestämmer möte med tilltänkta uppdragsgivare.

Han hoppas kunna få en del jobb nu när det går mot sommar. Först handlar det om studentfirande och därefter är det många som gifter sig under juni, juli och augusti.

- Är det någon som inte vågar hålla talet själv kan jag erbjuda mig att göra det.

En annan gren är specialskrivna sagor till barn. Där bygger han upp en historia delvis baserat på vad barnet tycker om och lägger så in en person med barnets namn.

Trots den förestående sommaren har han självfallet även tankar inför den kommande julen. Men vad det paketet innehåller väntar han med att avslöja till alla detaljer är klara.