Förskola på kravmärkt kosläpp

Lövestad Artikeln publicerades
Det gick lugnt till när Ängadals mjölkkor släpptes ut på sommarbete. "Annat var det förr när de stod fastspända, vilket de inte får nu enligt KRAV-reglerna", säger lantbrukaren Tomas Gavelin.
Foto:Sprisse Nilsson
Det gick lugnt till när Ängadals mjölkkor släpptes ut på sommarbete. "Annat var det förr när de stod fastspända, vilket de inte får nu enligt KRAV-reglerna", säger lantbrukaren Tomas Gavelin.

Vad som är mest spännande av att åka traktorsläp eller se när mjölkkorna släpps ut på sommarbete är svårt att säga. Barnen på montessoriförskolan Tjädern tycker att resan till gården Ängadal i Näsby är minst lika kul som själva kosläppet.

Flaket bakom traktorn skumpar på färden mellan Lövestad och Näsby. De 20 barnen från montessoriförskolan Tjädern tjuter av skratt när traktorn gasar, svänger eller bromsar in.

– Tutan på traktorn säger tut-tut-tut, sjunger förskolläraren Jenny Andersson, och barnen stämmer in.

Det är svårt att avgöra om det är traktorfärden eller dagens utflyktsmål med kosläpp som är mest spännande.

– Det första de sagt på morgnarna sedan de vetat att vi ska åka på kosläpp är, "vi ska åka traktor!", säger barnskötaren Kina Hansson.

Det är lantbrukaren Tomas Gavelin som sitter bakom traktorns ratt. Hans barnbarn Tea går på förskolan och när traktorn rullar in på gården Ängadal i Näsby snubblar de ivriga barnen av traktorflaket.

Innan de tar plats vid hagen bredvid ladugården där korna spenderat den långa vintern får de kika på tjuren som står bakom ett galler.

– Han får också komma ut på bete sedan och träffa kvigorna, förklarar Tomas pedagogiskt för barnen.

Förutom att beta färskt gräs kan tjuren betäcka de större kvigorna i det fria. För att få en jämn kalvning under året släpps nya kvigor in i hagen med cirka en månads intervall.

Det har blivit dags för dagens höjdpunkt – kosläppet. Dörren till ladugården öppnas och ut strosar ett gäng mjölkkor. De verkar inte alltför imponerade av det gröna gräset de har framför sig.

– Det var annorlunda förr när korna stod uppbundna. Nu går de alltid omkring löst inne i ladugården eftersom vi är en KRAV-gård, säger Tomas.

Femåriga Ariella Finke sitter på en sten intill hagen.

– Vad stora de är, de där som mjölken kommer ifrån, säger hon och tittar mot ett par kor som stångas lite lätt.

– Jag tror de tänker att de vill bli utsläppta och springa ut på vägen, säger jämnåriga Freja Field.

– Jag tror mest att de tänker på sommaren, svarar Ariella.

Teorierna om vad korna tänker på varierar stort. Även vad de pysslat med under dagarna fram till kosläppet.

Vad tror du korna har gjort hela vintern?

– Bajsat, svarar treåriga Elsa Field.

Fakta

Ängadals gård

Drivs sedan 1982 av Tomas Gavelin. Sonen Henrik är nu i färd med att ta över regin.

På gården finns cirka 160 mjölkkor och kvigor.

Gården har varit ekologisk sedan år 2000. Korna rör sig enligt KRAV-reglerna fritt mellan hage, spilta och automatiska mjölkrobotar.

Det är rangordning som bestämmer vem som mjölkas när. Störst går först.

Korna går ute sex månader per år.

Visa mer...