Gyrokopter har kraschat i Sövde

Sövde Artikeln publicerades
En person fanns ombord på gyrokoptern som kraschade i Sövde.
Foto: Matz Jönsson
En person fanns ombord på gyrokoptern som kraschade i Sövde.

En gyrokopter kraschade på söndagseftermiddagen på Sövde flygfält. En man fanns ombord på gyrokoptern, och han fördes med lindriga skador till Ystads lasarett.

Klockan 15.30 kom larm om en flyghändelse. En enmanshelikopter, en så kallad gyrokopter, hade kraschat vid Sövde flygplats i samband med landning.

– Det har varit en person ombord på gyrokoptern och den ska ha kraschat från en höjd på 7-10 meter, säger Patric Fors på polisens ledningscentral.

Piloten, som är i 50årsåldern, var ute ur farkosten då räddningstjänst kom fram. Enligt polis och räddningstjänst var han vaken och talbar.

– Han satt upp och så och var vaken. Sen vet man väl aldrig helt förrän han röntgats, säger Göran Glifberg, yttre befäl på räddningstjänsten.

Polisen spärrade initialt av området kring olycksplatsen och det var meningen att man skulle beslagta gyrokoptern i väntan på teknisk undersökning. Efter att ha kunnat prata med piloten på lasarettet ändrades dock detta beslut.

– Piloten säger att han råkat ut för kastvindar i samband med landningen. Han menar att det inte är något fel på gyrokoptern. Det kommer att skrivas någon slags anmälan av oss, men det är än så länge oklart i vilken form, säger Patric Fors.

Fakta

Gyrokopter

En gyrokopter liknar en liten helikopter, men fungerar på ett annat sätt. Den drivs framåt med en propeller som oftast sitter längst bak på flygkroppen. Ovanför flygkroppen sitter en större propeller eller rotor. Dessa större rotorblad hålls igång av fartvinden genom att axeln lutar något tillbaka. Det är dessa rotorblad som ger lyftkraft åt gyrokoptern.

Källa: Wikipedia

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.