Han bytte datorer mot trätofflor

Sjöbo Artikeln publicerades

För drygt ett år sedan gjorde Jan Michael Rynning något många inte ens skulle våga drömma om.

Han hoppade av storstadslivet i Stockholm med ett välbetalt jobb som datakonsult och bytte det mot ett stillsamt liv som toffelmakare i Lövestad.

När toffelmakaren Nils-Erik Nilsson i Stensma utanför Huaröd avled förra året tog Jan chansen att förverkliga en dröm och köpte hans maskiner.

Han bosatte sig i det gamla bryggeriet i Lövestad där han också öppnade en toffelverkstad i huset. Och efter mycket arbete med renovering börjar verksamheten nu att ta form.

– Det var mer arbete och tog mycket längre tid än jag räknat med men jag är envis av mig. Och dessutom är det roligt att göra någonting nytt, säger Jan Michael Rynning.

Att det blev just trätofflor var kanske ingen slump. Genom åren har han samlat på sig trätofflor från flera länder i Europa.

– Jag har aldrig lyckats hitta ett par vanliga skor som är så bekväma. De ger stöd för hela foten, lite som att sjunka ner i sand. Och ingen annan fot är den andre lik. Vissa har breda fötter, andra smala. Eller så är vristen hög eller fotvalvet för lågt. Jan skräddarsyr därför tofflorna efter kundens fötter.

– Det kan vara svårt att hitta en bra passform och specialanpassade tofflor görs i stort sett inte längre.

På vinden står det stora säckar fyllda med träbottnar som är kvar efter Nils-Erik Nilssons toffelmakeri. Än finns det så det räcker men innan sommaren är slut planerar Jan att lära sig att fräsa träbottnarna från grunden.

Toffelmakaren i Huaröd hade sina stamkunder som nu Jan fått ta över. Ibland händer det att gamla kunder ringer och berättar att de bara har ett par oanvända tofflor kvar.

– Prioritet ett är att göra klart tofflor till de stamkunder som har helt slut.

För det tar tid att göra ett par tofflor. Och tid är något som är nästintill en bristvara för Jan. Nästa projekt är att få ihop till en full uppsättning skor så att kunderna kan prova ut exakt rätt storlek.

– Jag kommer inte att sakna sysselsättning än på några år i alla fall, säger han med ett skratt.

Anja Degerholm


lövestad