Hemmachaufför tog priset

Sjöbo Artikeln publicerades

Alfred Nilsson Thorell kliver ur lastbilen och måttar avståndet från släpet till plastbandet, dit han ska backa så nära som möjligt. Så sätter han sätter sig bakom ratten igen, backar försiktigt, försiktigt – och när han stannar skiljer bara några centimeter mellan bandet och fordonet.

Efteråt har han nöjd. Det första tävlingsmomentet gick bra.

– Man måste ta det lugnt och tänka sig för. Och så går det lite på känn, förklarar han.

Alfred Nilsson Thorell, som går tredje året på Malenagymnasiets transportprogram, var en av 18 tävlande som deltog i regionfinalen för transportteknik för unga yrkesförare.

Nio skolor, från Växjö i norr till Sjöbo i söder, hade skickat två elever vardera för att tävla i fyra olika moment: precisionskörning med lastbil, kranmanövrering och lastsäkring, backning med lastbil och släp samt truckkörning.

Och Alfred Nilsson Thorell lyckades precis lika bra i de övriga grenarna. Han avgick som segrare i regionfinalen och går nu vidare till SM för unga yrkesförare, som hålls i Malmö i månadsskiftet maj-juni. Vinner han även där får han tävla i den europeiska finalen, Euroskills, i Belgien.

Tvåa i tävlingen blev Ivar Höckert från Klippan, på tredje plats placerade sig Jonatan Jonsson från Åseda och fyra blev Malenagymnasiets Fredrik Kämpe.

Regionfinalen hölls, som flera år tidigare, i Sjöbo.

– Här finns gott om plats och vi har ett mycket bra samarbete med personalen på Malenagymnasiet, förklarade tävlingsledaren Nils Wennlund från TYA, Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

– Samarbetet är så bra, att tre lärare från Malenagymnasiet nu ska följa med de andra regionfinalerna i landet och hjälpa till vid tävlingarna.

Nils Wennlund har arrangerat tävlingarna i tio år, och lämnar nu över till sin efterträdare, Bosse Lindman.

– Till nästa år kommer tävlingarna att förnyas lite. Men jag räknar med att vi ska hålla dem i Sjöbo då också, säger han.