Annons

Hitta ätliga växter i naturen

I helgen höll Mattias Norberg en växtkurs vid Raftarps gård i Snogeholm - en kurs för den som vill överleva en nödsituation i naturen, dryga ut sin matkassan, eller hitta nya spännande ingredienser att imponera dina matgäster med.
Sjöbo • Publicerad 23 augusti 2009
Jordstammen från ett kaveldun kan skalas för att sedan framställa stärkelse genom att krossa växtmärgen, vilket innebär en mängd av kolhydrater.
Jordstammen från ett kaveldun kan skalas för att sedan framställa stärkelse genom att krossa växtmärgen, vilket innebär en mängd av kolhydrater.Foto: 
Längs vägen hittar Mattias Norberg snabbt en ätlig växt i form av ett Hundkex. Det är roten som är ätlig, om än väldigt besk. Bild: Fredrik Larsson
Längs vägen hittar Mattias Norberg snabbt en ätlig växt i form av ett Hundkex. Det är roten som är ätlig, om än väldigt besk. Bild: Fredrik LarssonFoto: 

– Fast en hel del växter smakar inte så bra. Men nöden har ju ingen lag, säger Mattias Norberg.

Han har varit intresserad av överlevnad, natur och ursprungsbefolkning sedan han var liten. Själv har han gått flera överlevnadskurser. Bland annat en där man blir utslängd i naturen med bara kläderna på kroppen för att överleva i tio dagar.

Annons

– En överlevnadskurs är ett sätt att lära känna din kropp på, hur man reagerar, säger han.

Helgens kurs var inte lika dramatisk. Den fokuserade på var man hittar ätbara växter, vilka näringsämnen de har och vilka delar som kan användas. Deltagarna fick bland annat lära sig att koka te på älgört, som är bra mot huvudvärk, att göra kaveldunskakor, som ger en massa kolhydrater, och att tillaga maskros- och kardborrerötter i kokgropar för att få fram fruktsockret i rötterna. Eller att tio nypon räcker för att täcka det dagliga behovet av c-vitamin och att ekollon ger en bra energikick.

Vilken är din favoritväxt?

– Kaveldun som beskrivs som träskmarkens snabbköp, då hela växten kan användas, säger Mattias Norberg.

Den växt han äter endast vid riktig nödsituation är hundkexroten. Som luktar som morot, men smakar beskt.

– Men jag har hemska minnen av hundkex från överlevnadskurser. Då måste man ju äta många, säger han och ryser lite.

Området kring Raftarp är bra att hålla kurser i då det finns olika biotoper som kärr, äng, barr- och lövskog och sjöar.

Hur länge hade man överlevt här ute?

– Åtminstone en månad. Visst du skulle må sämre, gå ner i vikt, men du skulle klara dig. Men till slut behöver du fett och protein, säger han.

Fredrik Larsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons