Hon tog omvägen via musik och teater

Sjöbo Artikeln publicerades

Med ett brinnande intresse för kultur har Sjöbobon Ann-Marie Rauer hittat hem med programmet Sverige!.

Under årens gång har Ann-Marie Rauer gått från att vara en av elva medverkande reportrar till att bli programledare. Ett arbetsbyte som inte var en självklarhet.

– Jag började arbeta som journalist ganska sent, berättar hon medan snön yr utanför fönstret.

I tidig ålder valde Ann-Marie Rauer i stället att satsa på musik och teater. Redan som sexåring började hon spela piano och efter att ha gått på musikgymnasium gav hon sig in i teaterbranschen.

– Tidigare drömde jag om att bli en utövande konstnär, men efter att träffat så många som är det har jag insett vilket enormt pris de måste betala. De måste göra många svåra val för att komma dit de är.

Ann-Marie Rauer, som är uppvuxen i Göingetrakten, har valt att hålla sig i Skåne och ta en journalistexamen.

– Jag flyttade först till Malmö, men ville sedan ut på landet.

Efter 15 år på landsbygden vid Övedskloster har nu Ann-Marie Rauer och hennes familj flyttat in till Sjöbo.

– Alla barnen går i skola här och det är fortfarande nära till naturen.

För sex år sedan började SVT smida planer om ett nytt kulturprogram och i början av år 2005 sändes det första programmet av Sverige!. Till en början var reportrarna stationerade runt om i landet och Ann-Marie Rauer bevakade de kulturella händelserna i Skåne och Blekinge.

– Men sedan ändrades det och alla samlades i Malmö. Jag var den enda av de gamla reportrarna som blev kvar, berättar Ann-Marie Rauer.

Innan Sverige! har hon hunnit med att arbeta på både Sveriges Radio Kristianstad och Sydnytt, men det var som kulturjournalist hon ville jobba. För tre år sedan fick hon frågan om hon ville bli programledare för Sverige! och efter viss tvekan tackade hon ja.

– Det är en stor skillnad att inte få åka runt i landet. Det var ett helt fantastiskt jobb att vara reporter, men nu får jag bjuda in vilka jag vill av landets största kulturpersonligheter, förklarar Ann-Marie Rauer.

Under sina fem år på Sverige! har hon hunnit med att intervjua personer som Richard Wolf och Tova Magnusson. En som hon blev lite extra glad över att få prata med var Kristina Lugn.

– Jag har läst mycket av henne och hon var precis som jag hade föreställt mig. Hon är en helt enastående människa!

Det är dock inte alltid ett möte blir som det var tänkt.

– Man har alltid förväntningar på en gäst och i förhållande till det kan det bli bra eller dåligt.

Sverige! spelas in på Sopstationen bakom Malmö Central. Där ligger även en stor loppis som har lagt sin atmosfär över lokalerna.

– Utan att nämna några namn är det en del artister som har tyckt att våra loger är för enkla. Det är inte precis något lyxställe, men de flesta tycker att det är spännande, säger Ann-Marie Rauer och ler.

Inom den närmsta framtiden ser Ann-Marie Rauer fram emot lite julledigt innan Sverige! drar igång igen i januari.

– Då byter vi sändningstid till lördagar klockan 19 och jag hoppas att publiken följer med oss.