Annons

Höstdag i Snogeholm drog stor premiärpublik

En sprakande vacker höstdag drog tusentals människor till Snogeholmssjön. Barnen - och föräldrarna - fick lära sig bygga fågelholkar, baka sött bröd, hitta jungfrusländor och skjuta pilbåge.
Snogeholm • Publicerad 30 september 2018
Tuva Tell och Mira Wallin håvade upp smådjur ur Snogeholmssjön.
Tuva Tell och Mira Wallin håvade upp smådjur ur Snogeholmssjön.Foto: Moa Dahlin

Höstdagen i det vackra men relativt obesökta strövområdet kring sjön hade tre premiärer. En var att det nya besökscentret i före detta Gula villan – numera grå – invigdes där även nya cafeet Villa Vandra ingår.

Frågan är om trädet kommer att spränga stenen så småningom? Konstnären Frank Björklund som gjort Genombrott var säker.
Frågan är om trädet kommer att spränga stenen så småningom? Konstnären Frank Björklund som gjort Genombrott var säker.Foto: Moa Dahlin

En annan att stiftelsen Skånska landskap flyttat sin höstdag från Fulltofta till Snogeholm.

Annons

– Det är fjärde gången vi arrangerar höstdagen men första gången i Snogeholm. Vi får se om det blir här även nästa år, sade Stefan Olsson, vd för stiftelsen.

Land Art kallas den permanenta konstutställning med naturföremål som finns i hela strövområdet.
Land Art kallas den permanenta konstutställning med naturföremål som finns i hela strövområdet.Foto: Moa Dahlin

Och den tredje premiären var ett antal konstverk som placerats ut i naturen runt sjön. Konstverk som skapats enbart av naturens eget material. Det är stenar, pilebollar, och vass.

– Jag har arbetat som konstnär i många år men det här är första gången jag jobbat med sten och pileträd, säger Frank Björklund, mannen bakom det som kallas Snogeholm Land Art.

Hampus Persson fick hjälp av mamma Marita att sätt ett märke på den sjätte årsringen.
Hampus Persson fick hjälp av mamma Marita att sätt ett märke på den sjätte årsringen.Foto: Moa Dahlin

Fältet och parkeringen i strövområdet fylldes snabbt av bilar och barnfamiljer som ville prova på olika saker under dagen.

Daniel och Hans Rask hade lite svårt att komma ut i början i kanoten.
Daniel och Hans Rask hade lite svårt att komma ut i början i kanoten.Foto: Moa Dahlin

Hans och Daniel Rask gav sig efter lite strul iväg ut i en kajak på sjön. medan resten av familjen fortsatte till nästa stopp.

På ett bord hade ett träd i genomskärning lagts upp för att barnen skulle få lära sig hur man genom årsringar ser hur gammalt ett träd är.

Emanuel och mamma Maria Starcevic lärde sig att göra sött bröd på höstdagen i Snogeholm.
Emanuel och mamma Maria Starcevic lärde sig att göra sött bröd på höstdagen i Snogeholm.Foto: Moa Dahlin

Hampus fick med hjälp av mamma Marita Persson sätta en liten flagga i trädet.

– Du är ju sex och ett halvt år gammal så du får sätta den mittemellan sjätte och sjunde årsringen, sade Marita Persson.

Lite längre bort fick barnen med hjälp av personal från Marietorps naturskola i Ystad håva upp en mängd kryp från Snogeholmssjön för att lära sig hur många djur det finns i vattnet.

– Jag tror att vi har fått upp någon sorts mussla - och en jungfruslända, sade Mira Wallin.

Hannes Jönsson fick tillverka en fågelholk och ta med sig hem. Jan-Olof Dahlström hjälpte till.
Hannes Jönsson fick tillverka en fågelholk och ta med sig hem. Jan-Olof Dahlström hjälpte till.Foto: Moa Dahlin
Annons

Snogeholms strövområde breder ut sig mellan de tre sjöarna Sövdesjön, Snogeholmssjön och Ellestadssjön, ett gammalt godsområde som är fyllt av rester från en svunnen storhetstid.

Men det är i första hand ett mycket stort friluftsområde med ett mycket rikt djur och växtliv. Fiske och fågelskådning är två populära aktiviteter i området.

Men den här dagen var det alltså en sorts öppet hus med olika saker att göra för besökarna. Arrangören Skånska landskap ansvarar för 19 strövområden över hela Skåne. Finansieringen kommer delvis från Region Skåne.

– Vi känner förstås väl till Snogeholm och ville testa att flytta vår höstdag hit i år. Och vi är glada för att så många hittat hit. Vi får se hur det blir nästa år, säger Stefan Olsson.

Urban NilmanderSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons