Hundägare vill införa koppeltvång: ”Kan inte förstå vad som är problemet”

Sjöbo Artikeln publicerades

För att få bukt på problemet med hundattacker har Sjöbobon Annika Jönsson startat en namninsamling för att få till stånd ett koppeltvång i de tätbebyggda delarna av kommunen.

Men hon möter en del motstånd.

– Det finns en klick personer som har väldigt svårt att förstå att det skulle kunna hjälpa, säger Annika Jönsson.

Det började med att Annika Jönssons jack russel Billy blev svårt attackerad av en annan hund i Sjöbo i slutet av förra året. Billy överlevde först efter att ha genomgått några mycket omfattande operationer. För att förhindra fler liknande attacker vill hon nu ha infört i de lokala föreskrifterna i Sjöbo kommun att det ska vara koppeltvång på hundar inom tätbebyggt område.

– Efter attacken på Billy har jag lätt för att sätta mig in i hur det kan vara för de som är hundrädda. Ser jag en hund utan koppel går jag helst en annan väg numera. Ett koppeltvång löser inte problemet, men det skulle göra många människor mycket mer trygga i byn, säger Annika Jönsson, och fortsätter:

Annika Jönsson.
Foto: privat
Annika Jönsson.

– På grönområden och ute i skogen tycker jag som många andra att hundar ska få springa lösa. Men då kan de hundrädda välja att inte gå just där, som i Oran till exempel. Men i stan kan man inte på samma sätt välja, för där bor man ju.

Ämnet engagerar och hennes inlägg på Facebooksidan Sjöbosidan har många kommentarer och reaktioner.

Varför verkar det vara ett så stort problem för många att ha sin hund i koppel?

– Ja du. Det är den frågan jag sitter och fnular på. Jag kan faktiskt inte förstå vad som är problemet. Det finns en klick personer som har väldigt svårt att förstå att det skulle kunna hjälpa. Kanske handlar det om duktiga hundägare som inte ser att ett koppeltvång skulle vara en lösning på problemet, men kan de inte åtminstone se att det skulle kunna innebära en stor trygghet för hundrädda?

I skrivande stund har Annika Jönssons namninsamling 178 underskrifter. En dag ska hon lämna in insamlingen till Tekniska förvaltningen i Sjöbo kommun.

Fakta

Koppelregler

• I lagen om tillsyn över hundar och katter står att hundar under tiden den 1 mars till 20 augusti ska hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa lös i marker där det finns vilt. Det innebär inte automatiskt att hunden måste vara kopplad, men du behöver ha en sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. Lagen finns till för att förhindra att hundar stör eller jagar vilda djur under den tid på året när de får sina ungar.

• Reglerna kan variera från kommun till kommun

• Exakt vilka regler som gäller kan variera från kommun till kommun. Du som hundägare är skyldig att känna till vilka lagar som gäller där du bor, därför kan det vara en bra idé att kontakta Miljö- och Hälsoskyddskontoret för att få veta vad som gäller för just dig och din hund.

Källa: agria.se

Visa mer...

– Helst hade jag haft 2 000 underskrifter, haha. Men för mig känns det bra om bara en enda person delar min åsikt, även om jag tror att det är många som gör det. Det måste hända någonting, och jag vill poängtera att detta inte handlar om ras, det handlar om hund. För hundrädda spelar det ingen roll om hunden är liten eller stor, säger Annika Jönsson.