I kväll avgörs campingens framtid: Kan stängas vid årsskiftet

Sjöbo Artikeln publicerades
Boende på Orebackens camping har tidigare lämnat in protestlistor mot planerna på att stänga året runtboendet där.
Foto: Sprisse Nilsson
Boende på Orebackens camping har tidigare lämnat in protestlistor mot planerna på att stänga året runtboendet där.

Ska Orebackens camping tömmas till årsskiftet?

Den frågan ska avgöras av kommunfullmäktige i kväll.

Kanske kommer kvällens möte med Sjöbos kommunfullmäktige vara mer välbesökt än vanligt. På punkt nummer nio - efter bland annat budgeten för nästa år - står nämligen Orebackens camping. Många har engagerat sig i frågan, inte minst boende som vill kunna bo kvar i sina husvagnar året runt.

Kommunstyrelsen har tidigare sagt att campingen endast ska vara öppen sommartid. Kontraktet med de nuvarande arrendatorerna går ut vid årsskiftet, så tiden börjar bli knapp för att skriva kontrakt för de kommande åren.

Och frågan är nu vad det kontraktet ska innehålla.

De styrande moderaterna och centerpartisterna i Sjöbo har tidigare helt velat slopa vintercampingen, och dessutom eventuellt minska ner antalet husvagnsplatser. Kommunalrådet, Magnus Weberg (M), har påpekat att den gamla detaljplanen från 1970-talet endast tillåter camping på omkring hälften området som idag används. Denna fråga ska också utredas, enligt förslaget till kommunstyrelsen.

YA har dock granskat campingens historia, och funnit att kommunen själv gav bygglov för husvagnsuppställning för hela det området 2001.

Turerna är alltså många och partierna är splittrade i frågan. Enligt det förslag som fullmäktige ska ta ställning till ikväll ska den nuvarande arrendatorn tömma campingen till årsskiftet. Ett nytt regelverk ska sedan tas fram till början av oktober - alltså strax efter valet. Där ska också frågan om detaljplanen och att eventuellt minska ner antalet platser och göra campingen till en sommarcamping avgöras.

Vad tycker partierna?

När frågan klubbades i kommunstyrelsen ville Socialdemokraterna att campingen skulle övergå i kommunal regi, partiet ställde inte heller upp på att den skulle tömmas vid årsskiftet. Det höll Vänstern med om.

Kristdemokraterna ville driva vidare campingen genom direktupphandling till den 1 april, ett förslag som Sverigedemokraterna också ställde sig bakom.

Hur det går i kväll är alltså en öppen fråga. Centern och Moderaterna har inte tillräckligt många mandat för att driva igenom sitt förslag - om de andra partierna enar sig emot dem.

Frågan är dock om Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och det rödgröna blocket kan enas bakom ett gemensamt förslag.

YA är på plats i kommunhuset i kväll, där mötet börjar klockan 17 och är öppet för allmänheten.