Jul även på Övedskloster

Sjöbo Artikeln publicerades

Det kommer att finnas lokalt hantverk, veterantraktorer och närproducerad mat på Övedsklosters julmarknad. Hans Ramel som bor på godset har bestämt sig för att pynta det gamla mjölkstallet med granar.

Familjen Ramel har bott på Övedskloster sedan 1753, men det är första gången som familjen har bestämt sig för att anordna julmarknad.

Julglädjen kommer att spira under tredje advent.

– Vi kommer att ha öppet den 15 och 16 december. Nu har vi cirka 50 stycken småföretagare som är intresserade av att delta. Drömmen är att det ska likna en gammaldags matmarknad, säger Hans Ramel.

Senap och glögg

Det kommer att finnas korv, senap, glögg och hantverk på marknaden. Övedskloster kommer också att sälja egenproducerat kött.

Hans Ramel och hans syster Fanny Ramel är tillsammans ansvariga för marknaden. Under onsdagens möte med inbjudna företagare lyckades de presentera en idé som de flesta av de inbjudna ville vara med på.

Mjölkstall

Miljön och lokalen imponerade på de inbjudna företagarna. Mjölkstallet som ska användas är byggt i början av 1900-talet, men har inte använts regelbundet sedan godset slutade med mjölkproduktion för sex år sedan.

– Vi vill samla mat och hantverk i en lokal miljö där företagare kan dra nytta av varandra. Vi vill att det ska bli en tradition att komma till vår julmarknad, säger Hans Ramel.