Kreativt och franskt i Klasaröd

Sjöbo Artikeln publicerades

Med en resväska fylld av konst anlände Gonzague Octaville och Sabine Lehoux till Klasaröd, direkt från Montmartre i Paris. De imponerades av all aktivitet i byn, och tyckte att Paris konstliv har mycket att lära av Österlens.

Snickarbodens virkeslager fylls med fransk konst, inte bara Gonzague Octavilles imaginära porträtt, utan även bläckteckningar i kinesisk stil, bretagnska landskap och fantasieggande skulpturer signerade andra konstnärer.

– Att ställa ut här bland träet, ett så ursprungligt material, det känns bra. I Paris är allting så rent, säger Sabine Lehoux, som brukar ordna utställningar åt sin sambo Gonzague Octaville och andra konstnärsvänner.

Paret är imponerade över det finns så många kreativa människor i Klasaröd och Lövestad.

– Att människor öppnar sina hem, att man får komma in till dem och titta på konst – det är fantastiskt. I Paris sker det mesta i offentliga lokaler. Här har vi något att lära, man borde ordna ett utbyte, funderar Sabine Lehoux.

Exotiska Sverige

Det var när Klasarödsbon Nixi Orvoën träffade de parisiska konstnärerna i julas som planerna på en fransk påsk i Klasaröd började ta form.

– Jag har många kolleger som ställt ut i USA, England och Belgien – men en uställning i Sverige, det hade ingen hört talas om. Det kändes väldigt exotiskt, berättar Gonzague Octaville.

Han har växt upp i de klassiska konstnärskvarteren i Montmartre i norra delen av Paris.

– Min mamma målade porträtt på Place du Tertre, och jag var alltid där, tillsammans med henne, berättar han.

Efter något år som porträttmålare övergick Gonzague Octaville till att måla imaginära porträtt – bilder ur fantasin, där åskådarna ofta tycker sig se drag av sig själva eller andra personer.

Bredvid de franska konstnärerna i Klasaröd invigs en ny utställnings­lokal i snickarbodens spånhus. Där ställer Josefine Thuresson, bördig från Sjöbo men numera boende i Tranås, ut sina färgstarka akrylmålningar.

Fransk mat

Förutom parisisk konst bjuder påsken i Klasaröd på franska crêpes och galetter, stekta av Ben Samaké på Gröningen mitt i byn. Även den kontakten har Nixi Orvoën knutit.

– Vi jobbade tillsammans på hans crêperie i Stockholm, berättar hon.

Kreativa Klasaröd är ett nätverk med sex konstnärer och konsthantverkare, och de vill inte bara låta besökarna titta på konst. De vill också locka fram deras kreativitet.

– Vi kommer att ordna turer med häst och vagn genom Klasaröd, berättar Eva Hasund, som driver Smedens lustgård. Hästskjutsen gör uppehåll vid varje utställare, där man får en påse med material.

Vid ändhållplatsen, Parkstugan, leder Nixi Orvoën och Gonzague Octaville en workshop där påsarna kommer till användning.

På söndag kväll blir det fest i byn, på Gröningen eller i Parkstugan.