Kronhjortar trasslade in sig i gammal taggtråd – plågades till döds: ”Fruktansvärt onödigt”

Sjöbo Artikeln publicerades
Två kronhjortar hade kämpat länge innan med taggtråden, innan de till slut dog av utmattning och stress.
Två kronhjortar hade kämpat länge innan med taggtråden, innan de till slut dog av utmattning och stress.

Ett gammalt taggtrådsstängsel utanför Sjöbo blev slutet för två kronhjortar.

Den ena hjorten plågades troligen ett dygn eller mer innan den till slut dog av utmattning och stress.

– Sådant här händer tyvärr några gånger varje år under kronhjortarnas brunsttid. Det känns fruktansvärt onödigt att hjortarna ska behöva ligga och plågas, säger kronviltsforskaren Anders Jarnemo.

De båda hjortarna hittades av en jägare. Djuren var då döda, intrasslade i ett gammalt taggtrådsstängsel som inte längre användes. Den ena hjorten var en udda tio-taggare och den andra en udda 16-taggare. Jägaren tillkallade Anders Jarnemo, som för närvarande inventerar kronvilt åt länsstyrelsen.

– Den ena hjorten hade varit död en tid, den luktade rejält och pälsen började trilla av. På den andre, däremot, var pälsen fortfarande fin. Den luktade inte heller, och ögonen var blanka, berättar han.

Det tyder på att den ena hjorten levt under en längre tid efter att den första dött.

– Det har varit ett stort lidande för djuren, de var kraftigt insnärjda i taggtråden.

Anders Jarnemo tror att de båda kronhjortarna börjat slåss någonstans i närheten av taggtråden, slagsmål mellan handjur är vanligt under brunsten i september. Sedan har de fastnat i taggtråden under slagsmålet, snärjt in sig mer och mer, sparkat och försökt kämpa sig fria.

– Det är särskilt frustrerande att sådant här händer på grund av ett gammalt stängsel som inte längre används.

Anders Jarnemo tycker att alla markägare bör se över sina inhägnader för att minska riskerna för att dov- och kronhjortar ska trassla in sig. Och det är inte bara taggtråd som kan bli en dödsfälla för hjortarna, de kan även fastna i elstängsel.

Anders Jarnemo är viltforskare och expert på kronvilt.
Anders Jarnemo är viltforskare och expert på kronvilt.

– Dels bör man givetvis se till att det inte finns gamla stängsel kvar i markerna. Och när man sätter upp nya, är det bra om man kan sätta en träribba mellan trådarna. Då blir det ett fast och synligt motstånd, så att hjorten känner att den inte kan gå igenom, förklarar han.

Trådarna bör också vara så spända som möjligt.

Marken där kronhjortarna dog tillhör Sjöbo kommun.

– Händelsen är jättetragisk, den väcker ett stort medvetande om att vi behöver titta över våra marker, säger Jesper Andersson, chef för tekniska förvaltningen.

Marken där hjortarna dog arrenderas ut till djurägare, som många andra kommunala områden.

Där låg troligen det gamla stängslet kvar på en plats där den nye arrendatorn inte upptäckt det.

– Visst vore det önskvärt att vi hade resurser till att göra en besiktning av marken innan ett arrende överlåts, säger Jesper Andersson.

Eventuellt kommer också befintliga arrendatorer få i uppdrag att se över sina marker, och ta bort onödiga staket och annat som kan utgöra faror för vilt.

– Det ska i så fall ske på kommunens bekostnad, säger Jesper Andersson.