Annons

Kvarka har slagit till i sydöstra Skåne – stall måste isoleras

Den smittsamma luftrörssjukdomen kvarka har brutit ut i ett travstall i Blentarpstrakten.
Nu måste stallet isoleras i flera veckor, och nya prover tas innan hästarna får komma i kontakt med andra hästar igen.
Blentarp • Publicerad 25 oktober 2018
Kvarka är en fruktad sjukdom bland hästägare. Årligen konstateras ett hundratal utbrott i Sverige.
Kvarka är en fruktad sjukdom bland hästägare. Årligen konstateras ett hundratal utbrott i Sverige.Foto: Bosse Nilsson

Kvarka är en mycket smittsam sjukdom och varje år måste ett hundratal stall i Sverige isoleras efter utbrott hos en eller flera hästar.

Länsveterinär Charlotta Kamaterou ser dock inte någon tendens till att kvarka skulle bli vanligare.

Annons

– Det är en sjukdom som dyker upp ibland, men innan det senaste fallet i Sjöbo kommun har vi inte haft något i Skåne sedan i juli, säger hon.

I Skåne har 46 fall av kvarka rapporterats de senaste två åren enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, fem av dem i Sjöbo kommun. I den statistiken ingår dock inte det senaste utbrottet.

Det finns inget vaccin mot kvarka. Sjukdomen sprids med streptokocker via till exempel vattenhoar, sadlar eller människor. De hästar som drabbas får ofta hög feber och kan även få allvarliga följdsjukdomar som lunginflammation och bölder som sprids i kroppen. De allra flesta tillfrisknar dock efter en tid.

För att förhindra smittspridning måste drabbade stall saneras och isoleras i flera veckor.

– Det finns ingen skyldighet att ta prover på de andra hästarna i stallet, men givetvis ska man ha ökad vaksamhet. Ofta kollar man tempen hos alla hästarna, säger Charlotta Kamaterou.

Att söka smittvägar bakåt är inte heller någon uttalad skyldighet.

– Men man bör ta sitt ansvar och informera de kontakter man har haft.

Travhästar kan ha haft mycket kontakt med andra hästar, om de tävlat och tränat på annat håll.

– Alla tävlingshästar rör sig ju mycket. Men det finns rekommendationer för hur man ska förhindra smittspridning. Många ägare är också försiktiga, och låter till exempel inte hästar mötas not mot nos, säger Charlotta Kamaterou.

Det är inte alltid man kan hitta smittkällan till ett utbrott.

– Men vi har sett att kvarka ibland konstateras efter man fört in hästar från andra länder, där sjukdomen är vanligare. Hästen kan vara fri från symtom när den lämnar sitt hemland, men under transporten kan sjukdomen aktiveras, säger Charlotta Kamaterou.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons