Annons

Kyrklig oenighet om altarring ska vara kvar

Det råder oenighet om altarringen i Lövestad kyrka ska tas bort. I grunden handlar det om vad som ska prioriteras: gudstjänsten eller kyrkorummet. Länsstyrelsen får nu uttala sig om de kan tillåta en förändring.
Sjöbo • Publicerad 23 maj 2013
Kyrkoherde Åke Appelgren tycker det är värt att på prov ta bort altarringen, den staketliknande delen, framför altaret.
Kyrkoherde Åke Appelgren tycker det är värt att på prov ta bort altarringen, den staketliknande delen, framför altaret.Foto: Sprisse Nilsson

På kyrkorådets möte i tisdags kväll diskuterades frågan om altarringen. Det fanns förslag både om att genomföra förändringen om församlingen får tillstånd och att helt och hållet stoppa planerna och låta kyrkan vara orörd.

Men majoritet blev det för ett tredje alternativ. Ordförande Jan-Erik Johansson säger att det innebär att länsstyrelsen tillfrågas om det är möjligt att ta bort altarringen.

Annons

– Om det blir ja från länsstyrelsen får vi på nytt fundera över om vi ska genomföra förändringen och därefter ta beslut.

Önskemålet om att ta bort altarringen kommer enligt Jan-Erik Johansson från kyrkoherde Åke Appelgren.

Ryggen mot församlingen

Han säger att det i grunden handlar om gudstjänsten ska vara underordnad rummet eller tvärtom.

– I dag har vi en annan vilja med gudstjänsten än när kyrkan stod klar 1856. Sedan 20 år tillbaka står jag själv i princip aldrig i predikstolen eftersom jag inte vill se ner på folk utan möta församlingen öga mot öga.

Åke Appelgren säger att gudstjänsterna ska bygga på gemenskap och ömsesidighet. Dagens förutsättningar innebär att Åke Appelgren och hans kollegor ofta får stå med ryggen mot församlingen.

”Gå varsamt fram”

Genom att flytta upp det mobila altare som finns i kyrkan i dag på podiet ökar möjligheten för kyrkobesökarna att se prästen rättvänd. För att kunna göra det säger Åke Appelgren att kyrkan på prov skulle kunna ta bort altarringen. Personligen tror han att länsstyrelsen mycket väl kan gå med på förslaget eftersom liknande ingrepp gjorts i andra kyrkor.

– Även historiskt har det skett förändringar i kyrkorna. De har förlängts och tak har målats. Naturligtvis ska man gå varsamt fram men varje tid har försökt sätta sin prägel på byggnaderna.

Jan-Erik Johansson säger att motståndarna hänvisar till att skälen för en förändring av kyrkorummet inte är tillräckligt stora.

Annons

– Personligen tycker jag inte att det är något fel med tanken att modernisera gudstjänstfirandet. Men jag är bestämt emot att ändra den ursprungliga arkitekturen.

Jan-Erik Johansson vet att länsstyrelsen brukar vara mycket restriktiv till ändringar med tanke på det bevarandeskydd som finns för äldre kyrkor.

Nu får alla parter invänta länsstyrelsens svar. Ger de tillstånd att ta bort altarringen krävs ett slutgiltigt ställningstagande i församlingen.

INTERNAL INTERNAL
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons