Lägerparadis med hästar i Snogeholm

Sjöbo Artikeln publicerades

Region Skåne vill sätta hästprofil på Snogeholms strövområde och satsar på ridläger i sommar. Men det blir inget vanligt ridläger.

Tanken är att lägret ska vara öppet för alla barn, både med och utan funktionshinder. Därför vände Region Skåne sig till Lis Lott Andersson, handikappansvarig i Skånes ridsportförbund. Hon driver en ridskola i Veberöd och har lång erfarenhet av blandade ridgrupper.

Lis Lott Andersson gick med på att ordna ett läger vid Snogeholm och såg chansen att samtidigt förverkliga en annan idé.

– Jag kontaktade Skåneidrott för att höra om de var intresserade av att utbilda föreningsledare under de dagar som lägret pågår, berättar Lis Lott Andersson.

Och Skåneidrott var intresserade så nu kommer både vanliga och blivande ledare att finnas på plats vid Snogeholm.

– Egentligen måste man inte ha så mycket speciell kunskap för att ha hand om blandade grupper där handikappade också får vara med. Men man måste veta på vilket sätt man bäst integrerar barnen med varandra, säger Lis Lott Andersson. Genom att ha en utbildning i samband med lägret hoppas hon att Skåneidrottens föreningsledare ska bli trygga i sin ledarroll och därmed kunna leda blandade grupper även i hemmaföreningarna.

En förening som, liksom Lis Lott Andersson, har öppnat sin verksamhet för funktionshindrade är Dalby GIF. De har flera döva spelare i sina fotbollslag.

– Klubben har kommit en bra bit på väg när det gäller blandade grupper. Därför kommer vi att samarbeta med Dalby GIF under lägret, förklarar Lis Lott Andersson.

Region Skånes satsning vid Snogeholm blir alltså inte enbart ett ridläger utan ett häst- och fotbollsläger. Det kommer att hållas vid Gydarpsgården mellan den 1:a och 4:e augusti och tar emot 24 deltagare.

Lis Lott Andersson tror att lägret kan leda till att fler sportverksamheter börjar ta emot blandade grupper.

– En vanlig missuppfattning är annars att nivån blir låg om det är handikappade med i gruppen, men så är det inte alls.

Ett bevis på detta är alla de funktionshindrade elever som Lis Lott Andersson haft och som tävlat ända upp på SM-nivå.

– Jag är för mångfald, konstaterar hon med eftertryck. Varför ska vi dela in folk i olika fack? Det är ju helt tokigt!