Annons

Långa resor till skolan för tioåring

Res- och väntetiderna kan bli långa för vissa barn med skolskjuts.
En tioårig pojke måste åka från Eriksdal klockan 7.10 för att komma till skolstarten i Sjöbo - nio kilometer därifrån - till klockan åtta.
Eriksdal • Publicerad 27 augusti 2018
skolbuss
skolbuss

För en pojke som bor varannan vecka i Eriksdal har skolskjutsen blivit ett problem den här terminen. Första dagen han skulle resa till Emanuelskolan kom ingen skolskjuts alls.

– De hade glömt bort honom, menar pappan, Jim Andersson, som påpekade misstaget till bussföretaget.

Annons

Nu får tioåringen åka med särskoletaxin som startar sin morgonrunda i Eriksdal och sedan åker via Blentarp till Sjöbo. Pojken blir hämtad 7.10 på morgnarna, trots att skolan inte börjar förrän klockan 8.

På eftermiddagarna kör taxin den omvända rundan, med Eriksdal som första stopp. Då måste dock pojken vänta på skolskjutsen, och kommer inte hem förrän cirka 40 minuter efter att skolan slutat.

Enligt Jim Andersson kan det bli upp till två timmars res- och väntetid per dag för pojken, om väglaget är dåligt. Och det är inte acceptabelt, menar han.

David Stattin, skolskjutssamordnare på Sjöbo kommun, menar att tioåringen i Eriksdal inte alls var bortglömd. Att det inte kom någon skolskjuts i fredags menar han beror på en miss mellan honom och bussbolaget.

– Det blev en kommunikationsmiss angående boendet jämna och udda veckor, säger David Stattin.

Pojkens res- och väntetider menar han ryms inom Sjöbo kommuns reglemente.

– Det blir alltid diskussioner på hösten, när många inte får åka samma turer som tidigare. När det tillkommer nya sex- och sjuåringar får de stor betydelse för hur rutterna läggs.

De barn som har växelvis boende får också skolskjuts - men om den ena föräldern bor i ett annat rektorsområde kan det bli långa resor.

– Vi planerar inte linjerna efter dem, säger David Stattin.

De barnens resor löses på tre sätt: med de ordinarie skolbussarna, med särskoletaxi eller med Skånetrafiken.

Annons

– Vi har ett tiotal sådana barn varje termin, och tre, fyra av dem har fått Jojokort, säger David Stattin.

Håkan Nilsson på Telepass, som kör Sjöbos särskoleskjutsar, tycker att resorna fungerar bra - men menar att sluttiderna ställer till problem.

– Eftersom särskolan slutar 13.15 respektive 14.00, och den andra skolan 13.30, så måste pojken på Emanuelskolan vänta till cirka 13.45, säger han.

Sedan åker den taxin till särskolan, och därefter till Eriksdal.

Enligt Jim Andersson kom dock inte taxin förrän vid två på måndagen.

– Min son ringde och var förtvivlad, och visste inte vart han skulle ta vägen. Skolan stänger ju dörrarna.

Daniel Jägestedt, rektor på Emanuelskolan, säger att han inte kände till problemet.

– Om vårdnadshavaren tar kontakt med mig, så kan vi såklart lösa det. Eleven kan få någonstans att sitta och vänta, säger han.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons