Lördagens brand misstänks vara anlagd

Sjöbo Artikeln publicerades

Ett trevåningshus i centrala Sjöbo drabbades tidigt på lördagsmorgonen av en brand, som misstänks vara anlagd.

Klockan 4.50 fick räddningstjänsten larm om att det brann i ett flerfamiljshus på Planteringsgatan. Styrkor från både Vollsjö, Lövestad, Sjöbo och Ystad begav sig till platsen.

– När vi kom dit brann det kraftigt. En av de tre trappuppgångarna var helt rökfylld, och det tog en liten stund innan rökdykarna kunde lokalisera brandhärden, berättar insatsledaren Göran Glifberg på Sydöstra Skånes räddningsförbund.

– Människor stod på balkonger och i fönster, och vi beordrade dem att stanna kvar i sina lägenheter och hålla dörrarna stängda till trapphuset.

Det visade sig vara källarförråden under den rökfyllda trappuppgången som fattat eld. Flera lägenheters källarförråd var drabbade.

– Vi släckte elden och ventilerade ut röken, säger Göran Glifberg.

Röken trängde inte i lägenheterna i någon större utsträckning.

– Vi gjorde bedömningen att det inte krävdes någon evakuering.

Vid kvart i sju på morgonen hade räddningstjänsten avslutat sitt arbete.

Hur branden startade är ännu oklart, men polisen misstänker att det inte finns någon naturlig förklaring till den.

– Det har brunnit i ett låst källarförråd, säger polisens inre befäl, Sven-Åke Johansson, som en förklaring till varför den misstänks vara anlagd.

Området är avspärrat och en teknisk undersökning har inletts. Polisen rubricerar i nuläget händelsen som mordbrand. Ingen människa uppges dock ha kommit till skada vid branden. Ingen är heller gripen misstänkt för att ha anlagt branden.